ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Десислава Добрева с концерти в България и Канада

17 април 2019

 

Родна медия написа: Истинска звезда на One Love Tour във Варна. Проявата предлага по замисъл концерти на български и македонски изпълнители. Звездата на сцената е Деси Добрева.
Сменят се музикантите и дестинациите, остава силата и смисълът на идеята: заедно на сцената, заедно с мечти и в мисли.
С инициативата One Love Tour български и македонски артисти паралелно във времето радват публиката в български и македонски градове.
Във времето, когато България и Македония решават да честват заедно Илинденско-Преображенското въстание, културните инициативи и срещите на културите имат по-особена роля. Имат и хоризонт.
Next Time, Криско, Слакатрастика и Графа се качват на сцената в Банско в края на юли.Дни по-късно, на сцената на Морската градина във Варна към тях се присъединява и Деси Добрева. 
Чаровната блондинка е сред българските звезди включили се в инициативата. Тя подготвя нов самостоятелен албум „Лудо младо”.
Поп изпълнителката използва случая голяма част от парчетата в новия и албум да бъдат представени на публиката в София и Варна.
Придобила популярност като част от TV show на Слави Трифонов, вокалистка в него и участник в концертите на „Ку-Ку бенд”, след 2004 г. тя прави самостоятелна кариера.
От визитката и разбираме,че ДесиславаДобрева е завоювала и престижни международни награди - 2 приза от The Billboard World Song Contest (САЩ, 2005), The Great American Song Contest (САЩ, 2006), 11th Asia New Singer Competition (Китай, 2010), Гранд-При на фестивала Еврофест 2014 в Скопие, Македония.
Мнозина нашенци навярно си я спомнят и от новините за концерти сред българските общности в Северна Америка. Въпреки, че много пътува, тя не се откъсва от България.
Преди време заминава за Америка. Преминава обучение в музикалния колеж Бъркли в Бостън, Масачутс. И, въпреки това, артистичната и кариера остава свързана с България.
Поп певицата е категорична: „Много отдавна съм се позиционирала в България. Смятам, че мястото ми е тук…”
На сцената тя дава всичко от себе си. Коректна, внимателна, премерена, тя изповядва: „Трябва да има поетичност, нещо, което да те докосне”.
Споделя, че трябва да се търси качеството, защото сме във века на техниката. Изпраща ни и послание: „Търсете високата летва. Става трудно, но остава завинаги.”
„Искам останалите да се взискателнн, както аз съм взискателна към себе си”, настоява певицата.
Новият и албум е посветен на българския фолклор. В съпътстващия сингъл желае да предложи фолклорни елементи и модерна звучност.
Печели симпатиите ни с откровение за това на какво държи в музиката. Не желае в музиката да преобладава ритъмът за сметка на смисления текст.
Гневи се срещу музика по израза и „от кръста надолу”, разчитаща изключително на движенията, без  да достига „нагоре” - към сетивата или музика, която не те кара да се замисляш.
Ние пък се замисляме, че не броят записани албуми ще направи един изпълнител пожелан и превъзнасян от публиката. От значение са предложените концерти. 
Деси Добрева не е от тези изпълнители, които да се пускат по течението. И да записват клип, за да хванат мейнстрийм.
В разговор в медиите отваря леко завесата за предстоящи концерти. Мисли да пътува до Австралия и Нова Зеландия. И, вероятно, ще зарадва с концерт сънародниците ни там. Както го е правила вече в Северна Америка.
В кариерата на сцената Десислава Добрева е била част от два спектакъла, режисирани от Нешка Робева.  Участвала е и в проект на Теодосий Спасов и в промотирането на българска култура в Америка…
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”