КАЛЕЙДОСКОП

Брюксел – Скопие. Диалогът продължава

17 април 2019

В Брюксел се проведе петнадесетата среща на Съвета за стабилизиране и асоцииране между Северна Македония и Европейския съюз. Съвета в момента е най-висшият орган за поддържане на официални отношения между ЕС и Северна Македония.

В делегацията на Северна Македония бяха премиерът Зоран Заев, заместник-премиерът, отговарящ за европейските въпроси Буяр Османи, заместник-премиерът и министър на отбраната Радмила Шекеринска и министърът на външните работи, Никола Димитров. Делегацията на Европейския съюз беше водена от върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Федерика Могерини и еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване, Йоханес Хан.

Съветът за стабилизиране и асоцииране приветства факта, че Европейският съвет определи пътя към започване на преговори за членство със Северна Македония през юни 2019 г. въз основа на непрекъсният прогрес и осезаемите резултати в процеса на реформите в страната. Съветът за стабилизиране и асоцииране призова македонското правителството, опозиционните партии и гражданското общество да продължат да си сътрудничат помежду си. Съветът призова всички парламентарни партии в Северна Македония да оставят своите разделения настрана и да работят заедно, за да изпълнят програмата за реформи и общата стратегическа цел за интеграция на страната в ЕС, която е в полза на всички граждани.

След заседанието на Съветът за стабилизиране и асоцииране, Заев, Хан и Могерини проведоха съвместна пресконференция.

Премиерът Зоран Заев на пресконференцията заяви, че започавнето на преговорите за присъединяване с ЕС остава основната цел на Северна Македония. Той изрази неговата увереност, че Северна Македония има силни аргументи, които ще позволят на държавите-членки на ЕС да вземат решение за започване на преговори със страната през юни, въз основа на препоръката на Европейската комисия, за която македонския премиер изрази надежда, че ще бъде положителна и тази година.

Федерика Могерини призова правителството на Северна Македония да остане ангажирано с работата си в периода, който предстои и каза, че ЕС ще даде подкрепа за изпълнението на реформите в страната. Тя изрази очакването, че опозицията ще действа конструктивно и ще демонстрира чувство за отговорност и капацитет за преодоляване на различията, така че страната да може да отговори на очакванията на гражданите за членство в ЕС.

Еврокомисарят Хан заяви, че общата цел е Северна Македония да получи дата за започване на преговори за членство през юни. Той приветства напредъка на страната и каза, че от страна в криза, Северна Македония се превърна в източник на надежда и стабилност в целия регион. Хан каза, че напредъкът в процеса на реформи трябва да продължи, добавяйки, че законодателните промени са положителни и необходими.

Според известията на македонските медии, засега най-големите противници на това, Северна Македония да получи дата за преговори с ЕС през юни, са Франция и Холандия. Но прогнозите са, че ако реформите в страната продължат с планираното темпо и ако президентските избори през април се проведат в най-добрия ред, страните-членки на ЕС ще одобрят дата за започване на преговори за членство със Северна Македония през месец юни, което ще представлява и награда за страната за успешното прилагане на Преспанското споразумение.

З.М.

https://www.glaspress.rs/%D0%B2-%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D