ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Българин взе голямата награда в конкурс на National Geographic

09 април 2019

 

"С кадри като този се надявам да станем по-съзнателни и отговорни към красивата си планета", казва Ясен Тодоров.
 
Снимка на хиляди неизползвани автомобили, паркирани в пустинята Мохаве, беше избрана за носител на голямата награда на конкурса на списание National Geographic за 2018 г.
 
Фотографията е озаглавена "Нереално" и неин автор е българинът Ясен Тодоров, който от години живее в САЩ, съобщи National Geographic.
 
Цигуларят Ясен Тодоров от близо 20 години развива страст към небето. Днес той е летателен инструктор. Започва да се занимава с фотография, защото иска да сподели страстта си със света отдолу.
 
Наградената снимка от конкурса на National Geographic е едновременно красива и ангажирана с околната среда. Тя също така носи на българина 5000 долара.
 
В деня на заснемането на наградената фотография Тодоров знаел, че изпепеляващата калифорнийска жега ще бъде предизвикателство за неговия малък самолет "Пайпър Уориър" от 1976 г.
 
Българинът често е летял в местността.Бил е наясно, че местното летище се използва за съхраняване на стари самолети, които биват използвани за скрап или за резервни части.
 
След избухването на скандала с данните за вредните емисии от колите на "Фолксваген" в САЩ огромните широки пространства около летището се превръщат в гробище за автомобили.
 
Когато чул за този случай, Ясен Тодоров бил поразен от размера на историята - той искал сам да види за какво става дума.
 
Това, което успял да улови с обектива си, било забележително. Хиляди автомобили, произведени от "Фолксваген" и от Ауди от 2009 до 2015 г., стояли захвърлени насред пустинята Мохаве.
 
"С кадри като този се надявам да станем по-съзнателни и отговорни към красивата си планета", казва Тодоров.
 
Информация: български медии