КАЛЕЙДОСКОП

Международен маскараден фестивал в Тараклия

09 април 2019

 

Втори международен фестивал на кукерските игри „Козешкото хоро“ се проведе в Тараклия, в рамките на празника Сирни Заговезни. Шест групи показаха разнообразието и магията на кукерския костюм.
Освен трите групи от град Тараклия, във фестивала взеха участие кукери от село Крехана Веке в Република Молдова и от село Бановка в Украйна. Най- многобройна (30 души) и една от най-известните сурвакарски групи, която взе участието във фестивала, е от българското село Долна Секирна, община Брезник – Пернишка област.
От кметството, където се събраха фолклорните групи, под оглушителен звън на камбани парадът се премести на главния площад на Тараклия. Кметът на град Тараклия Сергей Филипов откри фестивала „Козешкото хоро“. Той поздрави всички за празника и подчерта, че фестивалът се провежда за втори път, а основната му цел е популяризирането на българските народни традиции и обичаи.
„Ние сме единни със своята култура с народите, които живеят в нашата малка и красива държава. Мисля, че този фестивал, който се провежда само в Тараклия, ще стане една от перлите на културната торта на републиката ни“, изтъкна Филипов.
На площада, пред жителите и гостите на града всяка една група показа мини-спектакъл на кукерските игри. Гостите от България представиха сурвакарски игри и обичаи в Средна Западна България и региона Граово, които са насочени към изгонване на злите сили, плодородие, здраве и жизненост. Сред зрителите бяха забелязани и представители на българското посолство в Молдова.
Всеки колектив от кукери бе удостоен за активно участие със специални грамоти, сувенири и сладки подаръци. Празненството завърши с голямо народно хоро и запалване на огньове.
Вторият международен маскараден фестивал „Козешкото хоро“ се провежда от администрацията на град Тараклия и театъра на бесарабските българи „Смешен Петък“, с подкрепата на АД „Агроглед“ и компанията „Милина“.
Александър Димитров, Гласпрес
https://www.glaspress.rs/%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B5%