Предстоящи Събития

Български фестивал на изкуствата в Канада

05 април 2019

 

С наситена културна програма в Канада се провежда Българският фестивал на изкуствата. Събитията от програмата акцентират върху българската музика, кино и театър и представят авангардното българско изкуство, основано на традиционните ценности.
През април и май Торонто и Отава са домакин на Българския фестивал на изкуствата. Тази година той е посветен на 50-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Канада и 40-тата годишнина от откриването на българското генерално консулство в Торонто.
Темата на тазгодишния фестивал е "Пробуждане", като програмата в Торонто започна с предфестивално парти на 1 април с DJ Иван Шопов. Българите в канадската столица Отава отбелязаха началото на фестивала на 3 април с откриване на изложба на български художници, коктейл, представянето на компактдиска на Марина Великова"Събуждане на Космоса" и на филма "Дякон Левски" на режисьора Максим Генчев.
Сред акцентите на програмата в двата града ще бъдат още концерти на Деси Добрева на 8 април в Торонто и 10 април в Отава и моноспектакълът на Бойка Велкова "Пътят към Афродита", който ще се играе на няколко дати в Торонто и на 17 април в Отава. Друго очаквано събитие са концертите на джаз триото "Акустична версия" на 23 април в Отава и ден по-късно в Торонто, където програмата на фестивала завършва в края на месеца. Филмовото изкуство ще бъде представено и с екранизацията на новия български филм "Докато Ая спеше" на 9 април в Торонто и на 20 май в Отава.
Сред съпътстващите събития са концерт на Валя Балканска и майстора на родопската каба гайда Петър Янев на 11 май в Отава.
Културните събития на фестивала се организират за шеста поредна година със съдействието на Посолството на България в Отава и Генералното консулство в Торонто.
Биляна Николова
http://bnr.bg/plovdiv/post/100678124