АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Европарламентът прие на първо четене пакета "Мобилност"

05 април 2019

 

Eвропейският парламент прие на първо четене промените в правилата за международните пътни превози. Гласувани бяха три законопроекта и бяха отхвърлени над 1000 предложения за допълнения към тях. Отхвърлени бяха предложенията за отлагане на гласуването и възраженията за процедурата на гласуване.
 
България искаше гласуването на пакета да се отложи за след евроизборите. В края на март имаше възможност пакетът да не бъде гласуван като отпадне от дневния ред на миналата сесия на Европарламента. За това обаче не достигнаха два гласа. Трима български евродепутати отсъстваха от заседанието на транспортната комисия на Европарламента и така предложението влезе в дневния ред на заседанието. Преди това комисията гласува в продължение на пет часа над 1300 поправки в предложението, а български евродепутати използваха процедурни хватки, за да си осигурят вот в транспортната комисия.
 
След първоначално гласуване с ръка текст по текст на допълненията и отхвърлянето им, Европарламентът премина към гласуване ан блок и успя за няколко минути да отхвърли останалите изменения и да одобри законопроектите в първоначалния им вид, предаде БТА. С това гласуване става възможно началото на преговорите между Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия.
 
Ако тези преговори завършат успешно до следващата и последна сесия на Европарламента (15-18 април), предстои гласуване на второ четене преди изборите за евродепутати през май. Дори това да не се случи, новоизбраните евродепутати могат да продължат работата по законопроектите от там, докъдето те стигнаха днес. Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц разпространи официално изявление, в което изразява очакване за напредък "в следващите месеци".
 
Румънското председателство на Съвета на ЕС разполага с две седмици за постигането на съгласие преди края на мандата на настоящия Европейски парламент.
 
Какви са промените
Според приетите днес текстове се предвижда въвеждането на електронни тахографи, както и обособяването на охраняеми паркинги за почивка на международните шофьори, където да има достъп до храна, вода, душове, интернет връзка. Правилата засягат сроковете за почивка на водачите, както и проверките на тяхната дейност.
 
За почивките на водачите се предвижда фирмите, за които те работят, да им плащат средствата за път до дома. Допуска се водачите да ползват почивките си и в превозното средство, ако то разполага с място за спане. Въвежда се определение за дом - "регистрираното местопребиваване на водача в държава" от ЕС.
 
Предлага се държавите от ЕС да насърчават обособяването на паркинги за международни товарни превозни средства на всеки 100 километра. Друго предложение е нормалната седмична почивка, намалената седмична почивка и всяка седмична почивка от повече от 45 часа, да не се ползва в превозно средство, а в други подходящи спални и санитарни условия. Такова настаняване следва да бъде осигурено или платено от работодателя, или да бъде в дома на водача, или на друго място по избор на водача.
 
Дружествата за превоз следва да направят необходимото водачите да могат да прекарат у дома или на друго място по свой избор поне една нормална седмична почивка или една седмична почивка от повече от 45 часа преди края на всеки три последователни седмици. Водачът следва да съобщи писмено на своя работодател не по-късно от две седмици преди времето за почивка, ако ще почива извън дома си.
 
Предлага се проверките да бъдат извършвани основно в служебните помещения на фирмите, а по-рядко на пътя. Предвижда се, ако при проверка на пътя водач не разполага с необходимия документ, този документ да бъде изпращан от фирмата до проверяващите по електронен път.

https://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/2019/04/04/3414811_evroparlamentut_prie_na_purvo_chetene_paketa_mobilnost/