КАЛЕЙДОСКОП

„Виенски бал” в Скопие

02 април 2019

 

 
В Скопие се проведе 20-ия юбилеен „Виенски бал“, който се провежда под егидата на Посолството на Австрия в Северна Македония, а в организация на Асоциацията за културно сътрудничество „Йохан Щраус“.
На събитието, което традиционно започва със звуците на Йохан Щраус, и тази година се присъстваха много известни личности от политиката, бизнеса, науката и изкуството в Северна Македония, които блестяха в специалните облекла, предназначени за този случай. От миналата година Виенският бал в Скопие, се намира в световната ранглиста на „Виенските балове“.
На Виенският бал в Скопие, снощи присъсваше и премиерът на Северна Македония, Зоран Заев заедно със съпругата си, Зорица Заева. Македонския премиер имаше обръщение към присъстващите, в което каза че, без колебание е приел поканата от австрийският посланик в Северна Македония, Коблер, да присъства на Виенския бал, заради няколко причини.
Според Заев, първата причина е това, че с поканата се показва установеното искрено приятелство между Австрия и Северна Македония, а втората е фактът, че тази проява, която е създадена като реплика на световно известния „Опера бал“ във Виена, тази година отбелязва своя 20-ти юбилей. Особено ме мотивира хуманитарния характер на мероприятието, добави Зоран Заев.
И тази година Виенският бал имаше хуманитарна мисия, като част от средствата от продадените билети бяха предназначени за Асоциацията на лицата с параплегия и квадриплегия „Без ограничения“, за купуване на адаптирано спортно оборудване за колоездене.
З.М
https://www.glaspress.rs/%D0%B2-%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4