ПОСТИЖЕНИЯ

Александър Морфов - театрален режисьор с изяви в България и в чужбина

27 март 2019

 

27 март – Международен ден на театъра
Театралните режисьори понякога се идентифицират и с театъра, за който работят. Дали e вярно и за театрите и в България?
Ако попитате някой почитател на театъра тук какво да гледате в Народния театър -  има голяма вероятност да получите като отговор - постановка на Морфов.
Няма да ви кажат конкретна пиеса, а именно постановка на Морфов. И това признание Морфов е постигнал с труд и създадени конкретни постановки.
Няма смисъл да се хващаме за апострофи, негови думи в интервюта, в чужбина, които някак си ще те шокират и за дълго ще те държат превъзбуден: как така и защо?
Някой би казал, че тук и там в разговор в медии Морфов е рязък до бруталност, назидателен, та чак и безцеремонен, когато говори за нравите.
Всичките ни мечти, възторзи, ентусиазъм, свършват с ентусиазма на третата чаша – след което се прибираме кротки и тихи да си легнем на топло и да се молим да не са ни чули какво сме говорили“, казва наскоро пред медия Морфов.
Театралът не е политик и си позволява да размишлява много свободно за обществото и нравите.
Морфов предлага нов вид театър, „преливащ от физическа енергия, убедено свободен към текста, пародиен”, ще каже критик за негова постановка („Бурята”, У.Шекспир).
Като коректив използваме заключението на гилдията. „Морфов въвежда абсурда в епоха, в която власт, правила, традиции и ценности са поставени под съмнение”.(Shakespearean Bulletin).
20 години вече се играе Шекспировата „Буря” в… Санкт-Петербургски театър. Режисьор на спектакъла е Александър Морфов.
„…Карнавалните обрати на сюжетните очаквания и значението на "Шекспир" бяха закачливо огледало на обрата в преживяването на публиката”, сочат за пиесата специалисти.
Прави спектакли и в Латвия. Пък там го питат защо България не стои след името му в скоби.
Онези, които се престрашават да говорят истината, или са унищожавани, или сами си причиняват това, като се затварят в собствената си черупка, изповядва Морфов.
Режисьорът сам ще обяви, че просто предпочита да е свободен и независим, без доброто и лошото, което националността би могла да прибави.
Спектаклите му не просто са събитие за театралния живот в Родината. Дълго време са на сцената…За справка: виж „Хъшове”.
300 представления надхвъррли пиесата „Хъшове”. Легендарна и емблематична пиеса за всеки българин, който смята, че е родолюбец или силно уважава Историята на страната си.
Режисьорът е канен да реализира спектакли тук и там по света. Пътува в Русия, Румъния, Израел, Швеция…
Освен това е и в Латвия, в края на 2018. Новото му представление  „Тържеството“ е по мотиви от пиесата на Томас Винтерберг. Играе се в Театър „Даилес“ в Рига. По думите на Морфов пиесата е „метафора за съвременния политически елит“.
Спектакълът се пренася и към съвременното общество. Според режисьора то е „болно общество, което се управлява от болни хора“. Изходът от тази „безнадеждна ситуация“е любовта.
Спектакълът се играе в Рига. У нас се играе неговата много впечатляваща пиеса „На ръба”. И „Хъшове”. И двете пиеси са на сцената на Народния.
Според Морфов днес всичко сякаш се е запътило към бездната.Никой не може да каже какво предстои. Човек трябва да се съпротивлява…Разсъждението е в контекста на морала, естествено.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”