ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Триумф на Владимир Илиев на световното първенство по биатлон

26 март 2019

 

 
2019: незабравима година за българските зимни спортове
 
Сребърният медал, извоюван от биатлониста Владимир Илиев на световното първенство в Йостерсунд през 2019, в дисциплината 20 км., реално е голям триумф за българския спорт.
 
Никога в историята на мъжкия биатлон у нас преди 2019 наш спортист не е извоювал медал от световно първенство.
 
"Не могат да се опишат емоциите , които преживяхме по време на състезанието, каза легендата Екатерина Дафовска, председател на БФБ. „Огромна благодарност на Владо, треньорите Захаров и Панков, на невероятният ни ваксмайсторски екип”. 
 
С постигнатото през сезона и от Красимир Анев, и от Владимир Илиев, България спечели признание и оставя дълбока следа в историята на този спорт. Конкуренцията в биатлона е изключителна. Звезди като нямат ден - остават извън топ 10.
 
Биатлонът е един от тези хиперковарни спортове, в които не само вятърът и метеорологичните условия влияят на резултата. За психиката на биатлониста, ваксмайсторите и влияния около стартовете…дори не отваряме дума.
 
Изтегля се предварително жребий за стартовия номер. И по 20 километровото трасе с четири серии от по 5 изстрела стрелби, в случая, до последния момент изненадите са не възможни, а стресираща състезателя реалност.
 
Казваме и това, за да насочим вниманието към зрелищният успех на българския спортист: с 19 от 20 точни изстрела Владимир Илиев извоюва място на подиума. Биатлонистът постигна накрая време от 53,51 мин.
 
По трасето и на финала той изпревари с 0,4 сек. Т.Бьо от Норвегия. „Имах ден”, каза Владимир Илиев. „И стрелбата се получаваше, и бягането”. „И се получи такъв резултат, за който дори и не съм си мечтал”, допълни Илиев пред медии.
 
Владимир Илиев не просто бе много бърз по последната обиколка.Пропусна напред само изключителния този ден Пфайфер от Германия, реализирал време от 52,42 при 20 от 20 точни изстрела.
 
По последната обиколка българският биатлонист водеше битка за подиума с топ лидери в този спорт като Тарей Бьо, Самуелсен, Гараничев. И я спечели. И, при това, срещу тримата. Невероятно състезание.
 
След като изключителните през сезона Йоханес Т.Бьо и Логинов нямаха ден, направиха по три пропуска от огневия рубеж, Норвегия и Русия залагаха на успеха по дистанцията именно чрез Т.Бьо и Гараничев. Не се получи.
 
"Тежък сезон за мен. Радвам се, че се получи този резултат. Той ми спаси сезона и бъдещето. Медалът много тежи", сподели при завръщането си от състезанието биатлонистът.
 
Ако някой бе казал на старта, че български биатлонист, не само ще се класира много напред, ами ще изпревари и целия отбор… на Норвегия и Русия, сигурно той би предизвикал иронична усмивка. Наистина, класата на топ биатлонистите се верифицира и по крайния резултат през сезона. Спортистите обаче се готвят за най-силния си резултат именно на световно първенство.
 
Състезанието убеди, че биатлонът е непредсказуем спорт. Не става дума за класирането на биатлониста в два съседни във времето старта. Условията на трасето изнервящо се променят в един момент. Изискват се изключителна концентрация, здрави нерви, самообладание... 
 
Постигнатото от Илиев… е не феноменален успех, а уникално състезание. В него той изпревари със ските и Т.Бьо, и Гараничев, които, забележете,  също като него..имаха само по един пропуск в стрелбата по дистанцията.
 
Най-добрите български биатлонисти от години Красимир Анев и Владимир Илиев не правят топ удари сега. Имат няколко класирания в топ 10 и в стартовете за Световната купа. През олимпийския сезон(2018).
 
На ОИ в Пьончанг биатлонистите ни нямаха успех. Обяснения разни. Напрежението изключително. Те останаха далеч от медалите. И от топ 10.
 
През 2019 те взеха своя голям реванш. Пред медии. Пред публика. Пред самите себе си.
 
Не можем силно да се сърдим…за неуспехи. Специалистите са наясно, че реално сигурно 20-ина топ биатлонисти претендират за подиум във всяко състезание през сезона.
 
2019 ще остане за години напред уникална година за българския биатлон. И за българските зимни спортове: Красимир Анев – европейски шампион; Владимир Илиев – със сребърно отличие от Световно първенство.
 
По трасето се пусна …и трикратният олимпийски шампион от ОИ от Пьончанг Мартен Фуркад от Франция. Класира се 39-и. Голяма Драма. На гребена на емоциите той дори изказа мисъл… да прекрати кариерата.
 
Легендарният спортист даде… в този старт 16 точни изстрела от 20 …И направи бягане с 5,46 мин. по-слабо от победителя Пфайфер, но и с 4,38 мин…по-слабо от това на Владимир Илиев. Биатлонът е суперинтересен и абсолютно непредсказуем спорт.
 
Димитър Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”