КАЛЕЙДОСКОП

„Новини Лондон”. ЕС обмисля различни сценарии по Брекзит

25 март 2019

ЕС се готви за оставка на Тереза Мей

Евролидерите обмислят действията си при подобен развой на събитията

Ръководството на Европейският съюз и 27-те страни членки (без Великобритания) обмислят действията си, в случай, че парламентът в Лондон така и не подкрепи плана на премиера Тереза Мей за напускане на страната и тя изгуби поста си.

Основната цел е да се гарантира, че който и да дойде след нея на "Даунинг стрийт" 10 в следващите няколко месеца, да не може да спре изпълнението на споразумението или да оттегли молбата за членство, без страната да има нови евродепутати.

Някои от най-твърдолинейните привърженици на Брекзит продължават да настояват, че е по-добре страната да напусне ЕС без сделка на 29 март, и искат да сменят Мей с премиер, който да следва доста по-твърда линия спрямо Брюксел, съобщи седмичникът "Обзървър".

Информацията се позовава на дипломатически документ от среща на представителите на страните от ЕС с високопоставени служители от ръководството на съюза на 15 март. Един от тях е Мартин Зелмайер - генералният секретар на Европейската комисия, смятан за един от най-влиятелните хора зад кулисите. "Представете си, че имат нов министър за Брекзит или премиер. И тогава какво? Член 50 е договорен и процесът е приключил. Трябва да е ясно, че отношенията с тях не може да започват с предоговаряне на споразумението за напускане", цитира думите му "Обзървър".

В Брюксел и националните столици са притеснени от това дали тази седмица към поредицата от поражения на Тереза Мей при гласуване в парламента в Лондон няма да добави още едно и поради това са започнали да се подготвят за смяна на "Даунинг стрийт" 10.

Още не е ясно дали тази седмица - точно преди съдбоносна за Брекзит среща на върха на ЕС - Мей ще поиска удължаване на срока за задействане на напускането или за трети път ще опита да прокара сделката си.

Един от дипломатите, участвали във въпросната среща в петък, заявил: "Очевидно усещането е, че е налице пълна липса на доверие към британския премиер, че ще успее да прокара тази сделка."

Източник:dnevnik.bg

https://www.novini.london/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/41819-%D0%95%D0%A1-%D1%81%D0%B5-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B0-%D0%9C%D0%B5%D0%B9