КАЛЕЙДОСКОП

3 Март в Лос Анжелис

22 март 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова празнува Трети март с българското училище в Лос Анджелис

За осма поредна година тържествено беше отбелязан 3-ти март в българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Лос Анджелис. Празникът беше много специален за децата, защото в залата присъстваха и скъпи гости от България: официална делегация начело с Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев, генералният консул Веселин Вълчев и много наши съграждани. Сред добрите приятели на децата бяха трикратната световна шампионка по бокс Дейзи Ланг (Деси Кирова) и трикратният световен и два пъти европейски шампион по таекуондо Антон Касабов и още много приятели и съмишленици. В препълнената зала от сутринта се чувстваше празничното настроение и въодушевление от очакваните гости. 
Директорката на училището Живка Костова посрещна г-жа Йотова и цялата делегация по стара българска традиция с вкусна питка и шарена сол, като закичи всички с мартеници за здраве и късмет. Вицепрезидентът разтуптя сърцата на малки и големи с прочувствeното си слово: „Денят на освобождението обединява българите от цял свят. Днес всички, независимо в коя част на света се намираме, сме си подали ръце едни към други. Силният български дух властва днес в тази зала – от най-малките до най-големите в българската общност“, заяви вицепрезидентът. Илияна Йотова определи училище „Св. св. Кирил и Методий“ като мощен духовен център, който не само съхранява българския дух, но и го развива.
Празничното тържество започна с изпълнение на химните на България и САЩ в изпълнение на оперната певица Мариана Попзлатева. Най-големите сладури в училището посрещнаха с песни и стихчета Баба Марта, дойде да закичи мартеници и тази година на всички присъстващи, а после децата зарадваха майките с цвете, по случай предстоящия празник 8-ми март.
Учениците от ПГ, 1-ви и 2-ри клас рецитираха с възторг стиховете на Вазов „Аз съм българче“, както и други посветени на България произведения и пяха песни. А по-големите ученици много възторжено и с патос представиха тематичния рецитал „Пътят на безсмъртието“ по вечните стихове на Ботев от „Хайдути“ и одата „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов. На сцената оживя Чавдар войвода, развял байрак и повел дружина. А до макет на паметника Шипка смели опълченци браниха заветния връх. Звучаха песни възрожденски и песни за родината. А емоционалното изпълнение на песента „За теб, Българийо“ вдигна на крака всички гости, които запяха с децата. 
Празничната нотка присъстваше и при танците – имаше танц със знамена, но най-впечатляващ беше „Шопска картина“, в който танцуваха деца и родители - от формациите „Хоротропци“ и „Лудоноги“ с ръководител Веси Василева. 
А накрая изпълнението на славея от Тракия Цветанка Варимезова и гайдаря Иван Варимезов вдигна всички, и се завъртя лудо хоро, което сближи българите още повече. Да ни напомни, че сме един народ, който помни героите и пази традициите си. 


Пепа Петрова
специално за в. „България СЕГА“

http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/43607.html