КАЛЕЙДОСКОП

З март в Отава

21 март 2019

 

 

На 3-ти март 2019 г. в Отава бе отбелязан Националният празник на страната. По инициатива на посолството пред сградата на общината, в присъствието на приблизително 200 български граждани, както и много жители на столицата, се състоя тържествена церемония по издигане на българския трибагреник. На церемонията официални гости бяха г-жа Лаура Дъдас, заместник-кмет на Отава, и г-н Чандра Ария, депутат от Отавския избирателен район „Напиън“. Присъства референтът за България в Министерството на външните работи на Канада г-н Сийна Акхтари.

Г-жа Дъдас честити на събралите се българи светлия празник, като отбеляза силните отношения между България и Канада. „България, като член на НАТО и ЕС, се е превърнала в пълноценен партньор, на който Канада може да разчита, и се надява, че в бъдеще двустранните отношения ще продължат да се развиват за благото на двата народа“, каза г-жа Дъдас. Тя сподели своето задоволство, че вижда пред себе си една обединена общност от над 2000 души, вписала се активно в обществения и културния живот на столицата, и отправи към присъстващите най-добри пожелания.

С приветствено слово към българите се обърна извънредният и пълномощен посланик на България г-жа Светлана Стойчева-Етрополски. В изказването си тя  се спря на яркия символ на българския дух, обединение и сплотеност, демонстрирани неведнъж през хилядолетната история на Родината. Направи кратък преглед на двустранните отношения с Канада, като акцентира върху общите цели и споделените ценности, успешната дейност в рамките на НАТО за решаване на глобални и регионални въпроси от взаимен интерес, развитието през годините на тясно партньорство и приятелство. Бе специално отбелязана значителната българска общност, която успешно се интегрира в Канада и която представлява много важен мост между двете страни.

В словото си  депутат Чандра Ария благодари на България, която по негови думи прави изключително много за младите хора по света, като ги обучава в своите висши училища или изпраща високопрофесионални преподаватели в университетите по целия свят.

Българският и канадският химни бяха изпяти на живо от канадската гражданка от български произход Боряна Милева. Под звуците на българския химн бе издигнат националният флаг. След емоционалната церемония бе извито дълго хора пред сградата на общината, в което се включиха танцьори от танцовите групи „Родина“ и „Хоп-Троп“ в Отава и много българи и жители на канадската столица. Тържеството след това се пренесе в общината, организирано с подкрепата на българското дружество в района Отава-Гатино, където музикалната програма продължи с участие на децата от българското училище в града и още народни танци. Присъстващите имаха възможност да се насладят на вкусна българска храна и вино.

Канадско-българският културен център „Зорница“ - Монреал, с подкрепата на българското дипломатическо представителство, организира празнична церемония по издигане на българския флаг в града с една от най-многобройните български общности в Канада. На церемонията присъства г-н Георги Паничерски, почетен консул на България в Монреал, който приветства присъстващите българи. Бе прочетен поздравителен адрес от посланик Стойчева-Етрополски, в който тя използва повода да честити и 15-годишнината от създаването на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

 

На 8 март 2019 г., по повод 140-та годишнина на българската дипломация и Международния ден на жената, Българският фестивал на изкуствата в Канада и посолството на Република България в Отава организираха концерт на един от най-изявените творци на българската джаз и поп сцена пианистът, композитор, аранжор и музикален продуцент Живко Петров.

 

Музикантът представи първия си авторски соло пиано албум с класическа музика After 4.Виртуозният пианист изпълни прелюдии от албума по характерния за него неподражаем стил, а накрая завърши с няколко джаз композиции.

 

Концертът се превърна във вдъхновяващо преживяване едновременно за гостите в залата и музиканта. Живко Петров бе извикан на бис от нестихващите аплодисменти на публиката от около 100 души. На коктейл след концерта бе осигурена възможност за лични срещи на гостите на посолството с него.

Събитието бе съпътствано от фотоизложба, посветена на Пловдив като Европейска столица на културата, с авторски фотографии на българите Албена Робев от Торонто и Елина Нинова от София.

По покана на ДП-Отава присъстваха голяма част от жените-ръководители на дипломатически представителства в канадската столица, представители на дипломатическия корпус, служители на Департамента на външните работи, търговията и развитието на Канада,представители на Национални център за изкуства в Отава, много канадски граждани и българи.

По повод Международния ден на жената 8 март вприветствието си посланик СветланаСтойчева-Етрополски открои важната тема за равнопоставеността на половете и необходимостта от продължаване на усилията за подобряване на защитата на правата на жените по света и активното им включване в обществено-политическия и икономическия живот, включително в сферата на дипломацията.

Посланикът отбеляза честването на 140-годишнината от българската дипломация, информира за победителя в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г. – Пловдив. В изложението си тя представи работата на Живко Петров и голямото й значение за съвременната музикална сцена в България. Благодари за работата и усилията на артистичния директор на Българския фестивал на изкуствата Елица Йорданова за нестихващия ентусиазъм и отделеност, с които представя български музикални таланти в Канада.

В края на вечерта бяха получени много положителни оценки и коментари от гостите и публиката, като концертът допринесе за повече видимост на българската музикална култура и изключителния талант на българските творци.

 

Информация: Посолство на Република България в Отава, Канада