ПОСТИЖЕНИЯ

Людмил Ангелов и Максим Ешкенази представят Гершуин

20 март 2019

 

 
Българската публика свикна с взаимодействието между световноизвестни български музиканти, които работят в чужбина: излизат в концерти и със специални програми в България.
Людмил Ангелов и Веско Ешкенази представиха концерт, посветен на аржентинското танго. Изнесоха концерти. Записаха и диск.
Прозвучаха произведения на Астор Пиацола и Карлос Гардел. Както и на по-малко познатите на неизкушения с класическа музика слушател – Ариел Рамирес и Хулио Сандерс.
През 2019 Людмил Ангелов сътрудничи с Максим Ешкенази. Музикантът се включва в проекта „Фортисимо”.
Големите музиканти този път си партнират при изнасянето на програма, посветена на композитора Джордж Гершуин.
В Зала „България” Софийска филхармония под диригентската палка на маестро Максим Ешкенази ще представи произведения на големия композитор.
Предстои да прозвучи популярната „Рапсодия в синьо”. Солист в концертната програма ще е виртуозният пианист Людмил Ангелов.
Да повторим в контекст. Създателят на клавирния фестивал „Пиано Екстраваганца фест” сътрудничи в проекта „Фортисимо”.
Спектакълът е част от "Фортисимо Академия". Проектът е обърнат най-вече към малчуганите. Развива интересите им към духовното и класическата музика.
 
Във всеки сезон на програмата, обаче, по проекта се организира и представление за публиката над 16-годишна възраст.
 
Представлението е в допълнение към детските и тийнейджърските концерти.Музикалните програми, като правило, целят да запознаят младата аудитория с историята и най-известните произведения на класическата музика.
 
Диригентът Максим Ешкенази разработва проект, насочен към семейната аудитория, който популяризира класическата музика.
Постигнатото от диригента има ефект в няколко посоки: образование, възпитание, удоволствие, развлечение.
Българските семейства имат възможността да свържат възпитанието на наследниците с произведения на музикалната класика.
При тази агресия в квартала или от квартала и дистанцираност на тийнеджъра от комуникация в семейството, понякога, проектът не само образова, а възпитава в духовност и ценности.
Можем само да бъдем много благодарни на именитите музиканти, които имат интензивен график от концертни изяви в чужбина, че често намират време и са и в България.
Музикантите си партнират. Изградили са мрежа от взаимодействия.
И още преди следващото издание на „Пиано Екстраваганца фест”, през есента на 2019, в София, именитият пианист Людмил Ангелов свири тук произведения на Гершуин.
Софийската музикална публика сигурно още помни концерта, изнесен от Людмил Ангелов заедно с именитото сопрано Александрина Пендачанска в края на 2018.
Тогава бе представена програма, в която прозвучаха руски романси с музиката на композиторите Шостакович и Рахманинов.
Тези концерти препращат към стойности и духовност, неподвласна на конюнктура или опустошение: кои произведения и кога се свирят.
А че красотата ще спаси света, както бил казал Достоевски, е вярно. Дваж по-вярно е за свят със стряскащи на моменти форми на насилие и агресия и водени яростни  битки на интерпретации, за едно и друго...
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”