КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Социология. Втори референдум в UK?

20 март 2019

 

Британците са разделени дали да има втори референдум за Брекзит
 
Процентът британци, според които трябва да има втори референдум за Брекзит, е равен на процента граждани на Обединеното кралство, които са на мнение, че страната трябва да напусне Европейския съюз без сделка, показа проучване, цитирано от "Гардиън".
 
Според анкетата 43% подкрепят забавянето на Брекзит с цел да се проведе втори референдум, а други 43% смятат, че Великобритания просто трябва да напусне без каквото и да е споразумение с Брюксел.
 
Ако се проведе втори референдум с две опции в бюлетината - да се подкрепи сделката на премиера Тереза Мей с ЕС или да се остане в съюза, 46% казват, че биха подкрепили оставането, а 36% биха гласували за напускане при условията в предложението на Мей.
 
Проучването идва след драматична седмица в британския парламент. В няколко поредни гласувания миналата седмица британските депутати отхвърлиха (за втори път)сделката за Брекзит, която премиерът Тереза Мей договори с ЕСблокираха вариантаОбединеното кралство да излезе от съюза без споразумение и подкрепиха отлагане на Брекзит.
 
Въпреки проблемите на правителството във връзка с Брекзит и разделението в кабинета по въпроса Консервативната партия на Мей има 38% подкрепя спрямо 34% за опозиционната Лейбъристка партия и по 8% за Либералните демократи и Партията за независимост на Обединеното кралство.
Според проучването, ако Великобритания все още е член на ЕС на 23 май, 43% от британците биха сметнали гласуването на евроизборите за неприемливо, а 38 на сто не биха се притеснили от това. Общо 13% не биха гласували, по 19% биха гласували за лейбъристите и за торите, а 11% - за Партията за независимост на Обединеното кралство.
 
Рейтингът на Мей остава много лош, като 56% от анкетираните не одобряват ръководството й във връзка с Брекзит, а 26% го одобряват. Действията на лидера на лейбъристите Джеръми Корбин одобряват 16%, а 62% не ги одобряват.
https://www.dnevnik.bg/evropa/2019/03/18/3406001_britancite_sa_razdeleni_dali_da_ima_vtori_referendum/