КАЛЕЙДОСКОП

З-ти март в Босилеград

19 март 2019

 

Представители на Демократичния съюз на българите и гости от България положиха венец по повод 3-ти март пред паметника на Левски в Босилеград.
Отбелязването на Националния празник на България в Босилеград се наложи след многобройни усилия на българските организации в Западните покрайнини.
От тази година и Националния съвет на на българското малцинство в Сърбия се включи с програма по-повод националния празник, отбелязвайки го като официален празник на българите в Сърбия.
Днес се отбелязва и 142-та годишнина от рождението на Йордан Захариев, босилеградски краевед, член-кореспондент на БАН и автор на „Кюстендилско Крайще“. За съжаление в родния му град много малко или нищо не се прави за опазването на живота и делото на един от най-известните босилеградчани през последния един век.
На мястото на родната му къща над двадесет години се намира недовършен жилищен блок. На сградата на общината все още стои паметната плоча, дарена от нашите братя от Козлодуй.
 
Фактът, че е леко поизбледняла и занемарена, говори ясно за отношението  към подобни личности, посветили живота си за опазването на българската културата и традициите на родния край.
https://www.glaspress.rs/3-%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D/