ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Актьорът Димитър Маринов…след L.A. и в България

19 март 2019

 

 
Димитър Маринов – първият българин, качил се на сцената на оскарите
 
При обявяването на наградата за най-добър филм, спечелена от "Зелената книга", на сцената се качи мъж с българското знаме, затъкнато в джоба на костюма му Камерата на телевизионното предаване два пъти улови малкия флаг в кадър. Маринов играе музиканта Олег във филма.
 
"За мен това е сбъдната мечта, моята приказка за Пепеляшка", казва той в интервю по време на представянето на филма на Американските филмови награди (AFI).
Маринов ще бъде гост на "София филм фест” и лично ще представи филма "Зелената книга" на фестивала.
 
В биографията си в IMDB Маринов сочи, че е съден от военен трибунал в България по обвинение, че е опитал да избяга на Запад, докато е бил в казармата. Въпреки това той завършва НАТФИЗ и през 1990 година, след турне с българска фолк джаз формация в Европа, Канада и САЩ, остава като политически бежанец в Ноксвил, Тенеси.
 
В следващите години работи като мияч на чинии, свири в ресторанти и през 1996 г. успява да стане собственик на кафене, ресторант и кетъринг фирма. През 1999 г. започва да играе в The San Diego Repertory Theatre, а година по-късно развива образователни програми за деца за Асоциацията на младите християни и зоопарка в Сан Диего.
 
Първото му прослушване и поява на голям екран е за филма Act of Valor, където играе руски учен и трафикант; определя "Зелената книга" като "големия си пробив". През 2017 г. Маринов участва и във филма "Снимка с Юки по едноименния разказ на Мирослав Пенков.
 
Маринов е женен за американка на име Дженифър, двойката има две деца – Йордан и Михаил. Първият, кръстен на майка му, вторият – на мъж, помогнал на българина да се установи в САЩ.
 
При първото си прослушване за "Зелената книга", Маринов е отхвърлен с мотива, че е "прекалено зрял" за ролята на Олег, разказва той в интервю за телевизия KTLA 5. "Той е на 63, аз съм на 52, аз съм от комунистическа България, той - от СССР по времето на Хрушчов. Ние сме стегнати, скучни класически музиканти!"
 
"Месец и половина по-късно мениджърът ми се обади и каза:
 
- От "Зелената книга" искат да те видят пак.
 
- Какво имаш предвид? - попитах аз.
 
- Ами върнали са се и очевидно искат да те видят пак, но трябва да свириш на чело.
 
- Аз не умея да свиря на чело, цял живот съм свирил на цигулка!
 
- Това е едно и също!
 
- Не е! Колко време имам?
 
- Пет дни."
 
Маринов се заема със задачата, макар да признава, че след 6-7-часови практики жена му почти се е развела с него. На прослушването го питат: "Ти не беше ли цигулар, не знаехме, че свириш на чело." "И аз не знаех", отговаря българинът.
https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2019/02/25/3395286_koi_e_dimitur_marinov_purviiat_bulgarin_kachil_se_na/?ref=home_layer2
 
Актьорът се похвали с новата си длъжност в елитна школа в Лос Анджелис
В третия ден след официалното откриване на „София филм фест” актьорът Димитър Маринов представи лентата с негово участие, отличена с „Оскар“ за най-добър филм – „Зелената книга”. Във филма българинът си партнира с номинирания за най-престижния кино приз Виго Мортенсен и носителя на „Оскар“ Махершала Али. Лентата е „вдъхновена от истинското приятелство“, което успява да преодолее расизма и класовото разделение. Действието се развива в периода на сегрегацията в САЩ през началото на 60-те години на миналия век. Димитър Маринов влиза в ролята на руския челист Олег.
„Тук съм за да ви дам този момент, в който вие да се гордеете не с мен, а с това през което съм минал. Ако не бях минал през всичко в България, нямаше да съм това, което съм. Вярвайте - не съм взел и един час урок по актьорско майсторство в САЩ. Не исках да убият българското в мен”, каза Маринов преди началото на прожекцията на „Зелената книга”.
Актьорът се похвали, че тази сутрин е разбрал, че става главен преподавател в елитна актьорска школа в Лос Анджелис.
"Написал съм 12 реплики на български и нито един студент няма да мине изпит, без да ги е научил", каза още Маринов.
Димитър Маринов - актьорът, който излезе с българското знаме на сцената на "Оскарите"
Филмът е създаден по действителен случай. Дон Шърли е ямайско-американски класически и джаз пианист и композитор. Още на 9-годишна възраст той получава покана да учи в Ленинградската консерватория. През 1945 г. свири с Бостънската филхармония, а на следваща година - и с Лондонската. Той има докторска степен по музика, психология и църковно изкуство. Говори свободно осем езика и е бил талантлив художник. През 1962 г. Шърли изнася серия концерти в южните щати, а негов шофьор е Тони Лип (Виго Мортенсен). Двамата преминават през редица премеждия, породени от отношението към Дон заради цвета на кожата му.
https://nova.bg/news/view/2019/03/09/243119/%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC-%D1%84%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8