КАЛЕЙДОСКОП

3 март в Чикаго

15 март 2019

 

 
3-ти март в Чикаго бе студен и топъл едновременно
 
През една от най-студените зими в новата история на българската общност в Чикаго, не бе изненадващо, че и в деня на националния празник по повод 141-та годишнина от независимостта на България от Османската Империя, температурата бе много под нулата. Въпреки това, превърналото се вече в традиция издигане на българското знаме на Daley Plaza в центъра на Чикаго се проведе макар и в по-кратък вариант. Сред знаменосците тази година бяха Никола Масларски („Хайдути“), Станимир Динев (МПО „Пирин“), Стоян Дечев (Учител по история) и търговското аташе Теодора Ботева. 
По повод националния празник на България Генералното Консулство на България даде прием в Union League Club. Сред поканениет гости бяха представители на дипломатическия корпус, обществено активни българи, представители на български бизнеси и организации с идеална цел, представители на други общности. Водещи бяха Соня Мембренио и Диана Джейд. Кметът на Чикаго Рам Емануел и конгресменът Брад Шнайдер, макар и да не успяха да присъстват на събитието, изпратиха поздравления по повод националния празник на България. За доброто настроение на гостите се погрижиха талантливите Надежда Цанова (пиано) и Петър Македонски (тромпет), пристигнали специално за приема от България. И двамата завършват Националната музикална академия „П. Владигеров“ през 2011 година. След официалната програма присъстващите имаха възможност да разговарят помежду си в неформална обстановка и да пробват специалитетите и алкохола както на шведска маса, така и от подносите, разнасяни от сервитьори. Този представилен за българската общност прием, организиран от Генералното консулство в Чикаго, чийто домакини бяха Иван Анчев (Генерален консул) и неговата съпруга, не би бил възможен без финансовата подкрепа на спонсорите:
MGL – Васил Байрактаров
Аmerifreight Systems – Павел и Румен Вълневи
Montway Auto Transport – Михаил Михайлов
Merx Global – Кристиян и Павел Пеневи
„Малинчо“ – Калин Пенчев
„Woodward”
Американски университет в България
 


Можем да се гордеем, че се организира такъв престижен прием по повод националния ни празник, при това без държавни средства, а с финансите на българските бизнеси в Чикаго и с помощта и участието на представители на българската общност.
3-ти март бе и повод за цяла серия от събития в Чикаго, измежду които бяха: Литургия в БПЦ „Свети Иван Рилски“; Съмвестен концерт на училище „Джон Атанасов“, Малко Българско Училище, училище „Алеко Константинов“, Център „МАГУРА“ и  училище „Нов Живот“; Хоро организирано от Център „Българика“, Концерт на ансамбъл „Вереа“ и др., които стоплиха сърцата на сънародниците ни в тези мразовити дни.
Надя Минкова
в. „България СЕГА“
http://www.bulgariasega.com/usa_canada_bulgari/usa-central/43608.html