АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Мария Габриел: Миграцията често е обект на умишлена дезинформация

13 март 2019

 

Заловените нелегални мигранти с 5 % по-малко, върнали сме 885 души
Миграцията често е обект на умишлена дезинформация. Това коментира еврокомисарят Мария Габриел на кръгла маса в НС, посветена на управлението на миграционните процеси в годината на евроизбори.
През 2018 г. са установени около 150 000 новопристигнали мигранти по външните граници на ЕС, което е с 25% по-ниско
в сравнение с предходната година. Габриел изтъкна, че това е най-ниското ниво от 2013 година насам и с над 90 на сто под пикът през 2015 г. Според нея най-добрият начин за справяне с миграцията е да бъдат атакувани първопричините за нея.
Именно затова ЕК полага усилия и за засилването на отношенията с трети стани като Либия или държавите от Африканския съюз. Така през 2017-та са върнати обратно около 40 000 мигранти. Чрез доверителния си фонд за Африка, ЕС е подпомогнал над 5,3 млн. уязвими души, а над над 600 000 души са получили подкрепа за реинтеграция след завръщането си в страните си. Иначе към момента
Испания е точката за влизане на мигранти в ЕС, а Мароко е основна страна за нелегално излизане.
За следващия програмен период пък ЕК е заделила три пъти повече средства за миграционната политика – от 13 млрд. евро на 34,9 млрд. евро.
Преди това пък шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов даде да се разбере, че очаква предизборно заиграване с темата миграция въпреки по-малкия натиск. Според него тя ще бъде използвана от популистките движения с цел извличането на краткосрочен политически дивидент. По думите му през последните 2 г. има нулев миграционен натиск по границата с Турция. Въпреки това той изтъкна, че в съседката ни има около 200 000 афганистанци, дошли от Ирак, които могат да тръгнат към ЕС. През миналата година пък са образувани
181 досъдебни производства за трафик на хора и каналджийство, а осъдените са 133 души.

На свой ред зам.-вътрешният министър Красимир Ципов увери, че България напълно контролира миграционната ситуация, а обстановката е спокойна. Така през 2018 -та 2851 са задържаните граждани от трети страни на вход-изход и във вътрешността на страната. Това по думите му е с 5% по-малко в сравнение с 2017 г.
 
Нелегалните мигранти, хванати на входа на нашите граници са се свили със 7 % от 743 на 689 души, като става дума предимно за афганистанци, иракчани и сирийци. За първи път от началото на миграционната криза броя на задържаните лица на вход от страна на Гърция е почти равен на този от Турция. От съседна Гърция сме спрели 293 човека, а от Турция – над 346 нелегални мигранти.
Спад има и при задържаните на изхода. През миналата година те са били 634 души, което според данните е със 74 на сто по-малко, отколкото година по-рано, когато са били малко над 2400. Наред с това през изминалата година сме върнали 885 незаконни мигранти, като 332 - принудително. 53 пък са върнати на други страни от ЕС.
Преди самият форум пък Цветанов се срещна с шефа на шефа на Международния център за развитие на миграционни политики Михаел Шпинделегер., който също бе гост на конференцията. Пред него Цветанов заявил, че
България се справя отлично с охраната на външната граница на ЕС.
 
По думите му в момента не може да става дума за миграционен натиск, тъй като вследствие на отличната работа на правителството на Бойко Борисов – натискът е сведен до нулеви стойности
Тихомира Михайлова
 

https://www.monitor.bg/bg/a/view/marija-gabriel-migracijata-chesto-e-obekt-na-umishlena-dezinformacija-159484