ПОСТИЖЕНИЯ

Люси Дяковска излиза в „Мария от Буенос Айрес” в Пловдив

07 март 2019

 

Люси Дяковска излиза в главната роля в „Мария от Буенос Айрес”. Обожаващата мюзикъла радва сънародниците в нова премиера. С акцент върху тангото, в което има и меланхолия, и страст, и любов.
Театър и опера се смесват. На сцената в Пловдив върви сложен спектакъл – предизвикателство за хора и за балета. 
Люси Дяковска е в ролята на изкусителката. Премиерата на сп ектакъла е в паметно за града време - Пловдив 2019 е Европейска културна столица.
Билетите за представлението през януари веднага са разпродадени. Какво следва? Ново представление през март.
На сцената тя е Мария от едноименната танго опера на изключителния аржентински инструменталист и композитор Астор Пиацола. Текстът е на Хорасио Ферер.
За представлението се казва: Сюрреалистична опера, фюджън от танго, поезия и класическа кузика. За текста се казва: Страстна история, заредена с библейска символика…
Режисьор на спектакъла е Веселка Кунчева. Позната е на публиката със създадените от нея спектакли „Дама пика”, „Аз, Сизиф”, „Вграждане”. Хореограф е Явор Кунчев. Сценографията е на Мариета Голомехова.
Люси Дяковска е позната от поп сцената. Звездата от „Ню Енжълс” вече реализира дълга кариера на музикалната сцена.
Мюзикълите тя обича още от Германия. Където се развива кариерата й преди време.
Малко са българските артисти в чужбина, спечелили с изявите си толкова мощно признание, каквото тя печели с „Ню Енжълс”.
Тя е сред артистите, които реално поделят времето си между две страни – в случая между Германия и България. И сега не спира да пътува към Германия.
Големите успехи не я главозамайват: твори, сменя жанрове, експериментира. В България се включва в различни TV формати.
„Славата не ме промени”, отбелязва поп звездата. „Ако навсякъде знаят името ти, обаче, и те дърпат, е нормално да изискваш частици от ежедневието за уединение”, изповядва Люси Дяковска.
Популярността и се развива. Не секва с разпадането на „Ню Енжълс”.
Изглежда като кауза или послание настроението й да наложи мюзикъла на родна сцена.
В разговор Дяковска ни връща към двете култури в един творец. Тя разбира темата като възможност за самопознание. И за творчество.
Обявява смело: „Аз съм си германка от 18 годишна. Колкото и скандално да прозвучи за някои хора”. Не скандализира, бърза да изясни. Иска да се интегрира в средата.
В новата среда тя желае да се интегрира на 100 %. Заминала е за Германия. И там желае да научи всичко за държавата, историята, културата и традициите.
В това тя намира „най-ценното, което човек може да получи”, по израз на Дяковска. Бихме прецизирали отстрани…което един европеец може да си пожелае да получи. Излязъл извън Родината. И озовал се в многолика Европа.
Тя не живее със спомени. Не лежи върху стари лаври. Действа. Раздава се.
Излиза и на сцената в България. В края на 2018 около Рождество се появява в два концерта „Аве, Мария” със Софийска филхармония и под диригентската палка на маестро Найден Тодоров.
Сътрудничи със симфонични оркестри. И казва, че това не е Люси от „Ню Енжълс”. Това е една смирена Люси. Пораснала. Пожелала да дари публиката с правилната Рождественска емоция.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”