АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

НС отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс

07 март 2019

 

Ветото на президента върху Изборния кодекс падна окончателно. Въпреки отсъствието на опозицията - гласуването в парламента мина под знака на скандали и обиди. 

14-то вето на президента Румен Радев не беше подкрепено от нито един депутат. 
С пълно единодушие и 154 гласа "за" то беше отхвърлено окончателно.
Ветото върху изборния кодекс беше наложено най-вече заради отлагането на машинното гласуване и вдигнатия праг на преференциите, с които се пренареждат листите. Той скочи многократно, стигайки за някои избори до над 100 000 гласа.
Ветото разпали страстите в залата още в началото на дебата. Управляващите атакуваха президента. 

Той е обладан от машинното гласуване и даже на нова година хората се чукаха той говореше за машинно гласуване. Да хвърля кърпата и да правим избори, призова Георги Марков.
И патриотите заявиха, че няма да подкрепят ветото. ВМРО се обърна към държавния глава. Искрен Веселинов благодари на президента и посочи, че така ветото е изиграло своята роля и ще се върнат преференциите.
Колегите им от НФСБ обаче бяха категорично против връщането на преференциалния вот. Стигна се и до тежки обиди…
ДПС също се обявиха срещу ветото. Това даде основание на отсъстващите БСП да заподозрат сделка между тях и ГЕРБ - данъчна амнистия за главното мюфтийство, която ще бъде гласувана в петък.
ГЕРБ и ДПС контрираха, че това решение е взето от всички партии на заседание при президента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ – Цветан Цветанов, призова Корнелия Нинова да отиде при президента и да го пита дали това е договорка на ДПС. Според него това е потъпкване и заиграване с националната сигурност в страната.
Според Цветанов опростената сума за мюфтийството е 8 милиона лева. Според БСП, сумата е друга – 10 милиона лева.
От БСП допълниха, че за последните месеци раздадените заплати в парламента стигат до 7 хиляди лева.
Какво следва след отхвърленото вето?

От ГЕРБ са поели ангажимент в най-кратки срокове да внесат промени в Изборния кодекс, с които да възстановят ниския праг на преференциите на нивото, на което си беше. Това трябва да стане до дни.
Веднага след това предстои и избора на нов състав на ЦИК. БСП днес обаче обявиха, че няма да влязат в зала дори тогава.

ttps://btvnovinite.bg/bulgaria/edinodushno-parlamentat-othvarli-vetoto-na-prezidenta-varhu-izbornija-kodeks.html
Незначителни съкращения