КАЛЕЙДОСКОП

Възпоменание за Васил Левски в Брюксел

06 март 2019

 

На фона на импровизирана сцена, със знамена, голям транспарант с образа на Васил Левски, в сградата на Консулската служба към Посолството на Република България в Кралство Белгия се състоя възпоменателната церемония за отбелязване на 146 години от гибелта на Васил Иванов Кунчев - Левски.

 

Както всяка година, по традиция, учениците от БУ “Пейо Яворов“ към посолството на Р България, заедно с учители, родители, с нейно превъзходителство посланик Мая Добрева,  г-н Асим Адемов - член на Европейския Парламент и др., с военния представител на Р. България в НАТО и Европейския съюз - вицеадмирал Георги Фиданов, с представители на българската общност в Брюксел, се събирахме на тази дата да изразим почит към славната личност и великото дело на Апостола на свободата.


Училищният ръководител, г-жа Валентина Найденова, бе модератор на церемонията.

 

Учителят по история и цивилизации в БУ “Пейо Яворов“, г-н Велизар Ченков, ни припомни за живота и делото на Дякон Игнатий.

 

С много вълнение и прочувственост бяха изпълнени стихотворенията за Левски от учениците от 3-ти В клас – Виктория Ойлер, от 4-ти Б клас – Веселина Хофмайстер, от 7-ми клас – Магдалена Рулева и Слав Чакрини.

 

Всички присъстващи изпяхме песента „Знамето ни е трицветно.“

 

146 години след неговата гибел, ТОЙ продължава да ни обединява, защото неговите идеали, мечти, дела, завети, и неговият пример, продължават да живеят в сърцето на всеки българин в която и част на земното кълбо да се намира!

 

Валентина Найденова, Брюксел