АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Енергийните проекти – във фокуса на разговорите между Медведев и Борисов

05 март 2019

 

След срещата българският премиер заяви, че на България ѝ се полага да участва в преноса на газ
Енергийните проекти бяха основна тема на разговорите между българския премиер и руския му колега. Дмитрий Медведев е на официално двудневно посещение в София. След срещата Бойко Борисов заяви, че на България ѝ се полага да участва в преноса на газ. 
От своя страна руският премиер поиска гаранции от Европейската комисия за реализирането на проекта „Турски поток” през България. 
И двамата премиери бяха категорични, че проектът „Белене” има бъдеще и е възможно да се реализира с руска помощ.
 
Медведев определи енергийното сътрудничество между двете държави за флагман на отношенията между България и Русия. „Трябва да отчитаме този опит, който не е от най приятните, имам предвид „Южен поток”. Затова за по-нататъшните конкретни стъпки ще можем да говорим, след като Еврокомисията ни даде надеждни гаранции, че в бъдеще този проект няма да бъде провален и няма да имаме никакви прегради. Още един голям проект е АЕЦ Белене, ние сме готови да участваме в изграждането на централата”, заяви Медведев. 
Българският премиер на свой ред отчете, че в газовата сфера сме понесли големи щети и подчерта, че България не иска нови количества газ, а да запази капацитета, който имаме в момента – 15 милиарда кубика.
 
Борисов заяви, че изграждането на „Белене” е в български интерес. „Ние след 10-12 години ще се наложи да внасяме ток, а в същото време имаме два български реактора”, подчерта той. Българският министър-председател определи отношенията на България с Русия като прагматични.
„Изтребители винаги ще дойдат, важното е да дойде газ и да работят електроцентралите и с според мен ние с нашите български приятели трябва да работим точно върху  това”, каза също Дмитрий Медведев.
 
Руският премиер се срещна и с президента Румен Радев. „Русия е стратегически партньор в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на нашите отношения, разбира се, при спазване на важни принципи, като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките и, особено важно за нас, изгодна цена”, каза българският държавен глава.

Българското правителство и руското трябва да работят в диалог заедно, обяви още руският премиер. 
https://btvnovinite.bg/bulgaria/energijnite-proekti-vav-fokusa-na-razgovorite-mezhdu-medvedev-i-borisov-obzor.html