АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Радев: Българо-руският диалог допринася за доверието между ЕС и Русия

05 март 2019

 

 
Българо-руският диалог допринася за възстановяване на доверието между ЕС и Русия, от което всички ние имаме интерес. Това заяви президентът Румен Радев в началото на пленарните разговори с министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, който е на посещение в България, съобщава "Фокус".
 
Според него в енергетиката има голям потенциал за задълбочаване на отношенията ни при спазване на важни принципи като целесъобразност, конкурентност, прозрачност, сигурност на доставките. "България предоставя добри условия за инвестиции и сме отворени в редица области. Вярвам, че българската икономика може да предложи много повече на руския потребител, който познава и цени качеството на редица български стоки. Що се отнася до образование, наука, култура, имаме дълги традиции и огромни перспективи за развитие", каза държавният глава.
 
Исторически, духовни и културни връзки, неподвластни на политическата конюнктура
По думите на Радев въпреки различията по някои двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки. "Въпреки различията по двустранни и международни въпроси между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки, устояли на изпитанието на времето и неподвластни на политическата конюнктура", каза държавният глава.
 
"Считам, че съществува политическа воля и необходимите условия за развитие на равнопоставено и взаимноизгодно сътрудничество с Русия, която е стратегически партньор в енергетиката, където има голям потенциал за задълбочаване на нашите отношения. Разбира се, при спазване на важни принципи", заяви още държавният глава.
 
Важно е да има постоянен диалог
 
Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев покани президента на Петербургския икономически форум. Според него това ще помогне за взаимното разбирателство между двете страни. Медведев припомни, че е имало момент, в който икономическите връзки между Българи и Русия са били срутени.


"Натрупаха се взаимни обиди. Търговията стагнира", заяви руският премиер. "С нашите усилия можем да променим всичко, но най-важното е правителствата да работят, както трябва. Да бъдат вземани необходими решения на нивото компании, да бъдем в постоянен диалог, включително на междурегионално и хуманитарно ниво", заяви Дмитрий Медведев.


Медведев е на двудневно посещение в България по покана на Борисов, която беше направена лично при визитата му в Москва през май миналата година. Тогава беше измислена схемата, под която да възкръсне газовият проект "Южен поток", който вместо под Черно море мина през Турция под името "Турски поток". Българското правителство нарича проекта газов хъб "Балкан".
 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/03/04/3399391_radev_bulgaro-ruskiiat_dialog_doprinasia_za_doverieto/?ref=home_layer2