КАЛЕЙДОСКОП

Поздравителен адрес по случай 3 март на КБУ-Украйна

05 март 2019

 

П О З Д Р А В И Т Е Л Е Н   А Д Р Е С
 
Уважаеми сънародници,
Честит национален празник! Честит 3-ти март – Ден на Освобождението на България от турско робство. Именно този ден бележи възстановяването на българската държавност и на картата на Европа България отново се появява като страна, макар и в различни граници от преди.
Българите сме силен народ. Въпреки петвековното робство, сред българите се намират хора, които не само будят народа, но и го водят към борба за освобождение. Тази борба започва от словото на Паисий и постепенно се превръща в национално движение с многобройни герои, познати и непознати. Националната идея сплотява българите и извън България. Данаил Николаев, Стефан Ламбовски, Георги Тодоров – това са част от великите бесарабски българи, завърнали се в България. Болградската гимназия оказва голямо влияние за подготовка на редица кадри, които участват в управлението на България и възраждането и в края на 19ти и началото на 20 век.
Левски, Ботев, Каравелов – нека тези имена бъдат винаги нещо повече от имена на национални отбори, стадиони и улици. Нека делата им бъдат за пример и ни напомнят, че нашето бъдеще зависи само от нас и от това, какво правим днес. Бъдете здрави и силни българи!
С уважение,
Колективът на
Всеукраинската обществена организация
„Конгрес на българите в Украйна