АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ПО СЛУЧАЙ 3 МАРТ

28 февруари 2019

 

Поздравителен адрес до сънародниците в чужбина по случай 3 март на Димитър Владимиров, и.д. председател на ДАБЧ
 
Скъпи сънародници,
 
Предстои честването на Националния празник на Република България - 3 март. Тази светла дата свързваме с Освобождението на България и с възстановяването на българската държавност.
 
Свободата бе извоювана с кръв и жертви, в резултат на революционния порив и възрожденския плам на българския народ. Свободата дойде не за всички земи на Балканите, населявани предимно с българи.
 
Обръщаме напрегнат поглед към народната воля и памет. Имаме силата и куража да се вглеждаме в историята проникновено и задълбочено.
 
Българските революционери от епохата на Българското Възраждане показаха пътя към свободата: изясняване на стратегията и тактиката в революционния подем и конкретни действия.
 
В Освободителната Руско-турска война от 1877-1878 г. българи и руси  заедно с войни от други народи воюваха срещу вековния потисник. Признателна България помни и слави саможертвата на героите. 
 
Свободата дойде в резултат на Национално-освободителното движение, променило съзнанието на българите и след постиженията в борбите за българска просвета и за създаване на независима българска църква.
 
България отново реално бе на картата на Европа. И погледна смело напред по пътя на изграждане на модерна държава, икономически просперитет и европейски институции.
 
Димитър Владимиров
И.д. председател