КАЛЕЙДОСКОП

Българин на церемонията с „Оскарите” в Лос Анжелис

28 февруари 2019

 

 
Кой е Димитър Маринов – първият българин, качил се на сцената на оскарите
 
При обявяването на наградата за най-добър филм, спечелена от "Зелената книга", на сцената се качи мъж с българското знаме, затъкнато в джоба на костюма му Камерата на телевизионното предаване два пъти улови малкия флаг в кадър. Маринов играе музиканта Олег във филма.
 
"За мен това е сбъдната мечта, моята приказка за Пепеляшка", казва той в интервю по време на представянето на филма на Американските филмови награди (AFI).
Маринов ще бъде гост на "София филм фест” и лично ще представи филма "Зелената книга" на фестивала.
 
В биографията си в IMDB Маринов сочи, че е съден от военен трибунал в България по обвинение, че е опитал да избяга на Запад, докато е бил в казармата. Въпреки това той завършва НАТФИЗ и през 1990 година, след турне с българска фолк джаз формация в Европа, Канада и САЩ, остава като политически бежанец в Ноксвил, Тенеси.
 
В следващите години работи като мияч на чинии, свири в ресторанти и през 1996 г. успява да стане собственик на кафене, ресторант и кетъринг фирма. През 1999 г. започва да играе в The San Diego Repertory Theatre, а година по-късно развива образователни програми за деца за Асоциацията на младите християни и зоопарка в Сан Диего.
 
Първото му прослушване и поява на голям екран е за филма Act of Valor, където играе руски учен и трафикант; определя "Зелената книга" като "големия си пробив". През 2017 г. Маринов участва и във филма "Снимка с Юки по едноименния разказ на Мирослав Пенков.
 
Маринов е женен за американка на име Дженифър, двойката има две деца – Йордан и Михаил. Първият, кръстен на майка му, вторият – на мъж, помогнал на българина да се установи в САЩ.
 
При първото си прослушване за "Зелената книга", Маринов е отхвърлен с мотива, че е "прекалено зрял" за ролята на Олег, разказва той в интервю за телевизия KTLA 5. "Той е на 63, аз съм на 52, аз съм от комунистическа България, той - от СССР по времето на Хрушчов. Ние сме стегнати, скучни класически музиканти!"
 
"Месец и половина по-късно мениджърът ми се обади и каза:
 
- От "Зелената книга" искат да те видят пак.
 
- Какво имаш предвид? - попитах аз.
 
- Ами върнали са се и очевидно искат да те видят пак, но трябва да свириш на чело.
 
- Аз не умея да свиря на чело, цял живот съм свирил на цигулка!
 
- Това е едно и също!
 
- Не е! Колко време имам?
 
- Пет дни."
 
Маринов се заема със задачата, макар да признава, че след 6-7-часови практики жена му почти се е развела с него. На прослушването го питат: "Ти не беше ли цигулар, не знаехме, че свириш на чело." "И аз не знаех", отговаря българинът.
https://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2019/02/25/3395286_koi_e_dimitur_marinov_purviiat_bulgarin_kachil_se_na/?ref=home_layer2