ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Триумф на Крисимир Анев в биатлона

27 февруари 2019

 

Ако Крисимир Анев само се бе качил на подиума на Европейското първенство по биатлон в Беларус, този сезон – това вече би било мечта.
А Красимир Анев, не само, че се качи на подиума, но спечели състезанието. Триумфира в индивидуалния старт на 20 км., с резултат 53,18,1.
Втори в състезанието остана Тарей Бьо от Норвегия, който завърши на 3,7 сек. след Анев. Тройката лидери затвори норвежецът Ендре Стрьомсхейм, който финишира на 11,1 сек. след българина.
Първа титла и девето отличие от европейски първенства в кариерата на Анев.
Преди година българинът остана на крачка от медалите в индивидуалното.През 2017 г. той взе сребро в дисциплината.
Европейското първенство наистина не може да се сравнява по качество със стартовете за Световната купа. В него, като правило, не участват звездите на световния биатлон.
Рядко в съставите на Норвегия и Русия, да кажем, са заявени за участие топ-звездите. От друга страна, обаче, именно Русия сега желаеше силно представяне в състезанието.
Норвегия пък излезе на старта с Т.Бе, който е от топ звездите на световния биатлон днес. И бе безспорен фаворит сред стартиралите за крайния успех.
Бьо беше и лидер в състезанието, до последната стрелба, но в последния момент бе изпреварен от Анев.
2 пропуска от огневия рубеж поставиха под съмнение крайния успех на норвежеца, завършил състезанието с 3 пропуска в четирите серии в стрелбата.
Красимир Анев е сред най-успешните български биатлонисти. И сигурно, ако той престане да се състезава, отсъствието му няма как да не се забележи контрастно по резултатите в мъжкия биатлон.
За родения през далечната вече 1987 г. в Самоков кариерата по белите трасета определено е към края. В Пьончанг той нямаше успехи.
Красимир Анев е звездата, която даде много надежди на българския биатлон за спортни върхове още от младежките години.
Биатлонистът печели злато в Европейското първенство за младежи до 21 години в Банско през 2007 г. Следват и подиуми в кариерата му при мъжете.
Именитият български спортист има куп отличия от европейски първенства.
Извоювал е бронзови медали в Риднаун в индивидуаллното на 20 км., както и в Банско през 2013 г., в същата дисциплина. И не само там.
2 сребърни медала има Анев и от стартовете в индивидуалната дисциплина в Ново место(2017) и в преследването в Банско(2017).
ОИ в Пьончанг бяха разочарование за големия биатлонист. Там той не се представи според очакванията.
Коректен, контактен, критичен, прям, сега той смая. Убеди приятели и скептици, че е състезател от висока европейска класа.
Главна причина за неуспеха на ОИ Анев видя в това, че там той не можа да се справи с олимпийското напрежение.
При завръщането от Пьончанг(2018) биатлонистът отрони: „Има един момент на разочарование. Ние обаче сме спортисти. Обичаме работата си. На никой не му се иска да каже - до тук”.
И той не спря. Той не просто успя. Триумфира на върха. През 2019.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”