АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Премиерът Борисов: През юли България ще влезе в чакалнята на еврозоната

27 февруари 2019

 

 
Бюджетите ни са на излишък. Ръстът на контрабандата е под 5%. Безработицата е под 5%. Само тези, които не искат да работят, не работят. Огромен фискален резерв, златен резерв. И съм сигурен, че през юли тази година ще влезем в чакалнята на еврозоната".
 
Всичко това предрече премиерът Бойко Борисов в речта си за честването на 25-годишния юбилей от работата на Фондация "Конрад Аденауер" в България. Според Борисов влизането в еврозоната ще гарантира на инвеститорите, че икономиката е стабилна и няма да фалират банки.
 
Изказването на Борисов представляваше изреждане на успехите на правителството. Според него тази година Брутният вътрешен продукт ще приключи на над 120 млрд. лв. Той очаква в края на годината държавният дълг на България да стане 17.5%, което ще бъде най-ниският в Европа.
 
"Така Европа имат пример как държава от Източна Европа може да бъде държава за пример", заключи премиера.
 
Той се похвали пред фондация "Конрад Аденауер" - "имате една държава на изток, която като дисциплина е коренно противоположна на Гърция, имате охрана на границите, по-добра от на Виктор Орбан, и не създаваща никакъв проблем, защото със съседите сме се разбрали". Така че през тези години, в които сте харчили парите на немските данъкоплатци, те са се върнали многократно", заключи Борисов.
 
Тъй като д-р Герхард Валерс, заместник генерален секретар и ръководител на отдела за европейско и международно сътрудничество на Фондация "Конрад Аденауер", припомни запознанството си с Борисов преди 10 г., премиерът също си припомни историята на работата си с "Конрад Аденауер" и как българските членове на ЕНП са попречили на НДСВ да стане член на европейската партия.
 
Той си припомни и първата си среща с канцлера на Германия Ангела Меркел. "Тя вика - учудвам се. Ти си кмет на един град в България. Аз съм канцлер. Дори не си шеф на партията си. Но за България трябва полицай. И за това ще те подкрепям. Аз и викам - да, ама "Конрад Аденауер", не искат да ме срещат, защото са най-тъмносините в света", разказа Борисов.
 
Не националистите, а военен конфликт - рискът пред ЕС
Борисов смята, че на европейските избори гражданите ще намерят своя път, защото "на националистическите партии след една година се вижда до къде водят обещанията им".
 
"По-големият риск е възможността от военен конфликт", каза Борисов без да спомене от къде идва тази опасност. Той добави, че като членове на НАТО сме помогнали за членството на Македония в Алианса и превъоръжаваме армията си. "Стигне ли се до армията е загубена работата. Трябва да се намери разумно решение, не трябва да повтаряме историята. За това водим прагматични отношения", каза още Борисов.
 
Според него проектът за свързване с газопровода "Турски поток" с бъдещия газов хъб не е зависимост от Русия, а всичко, което той прави по газовия проект се съгласува.
 
"След 25 г. да сме стигнали по доходи Германия и да надминем Швейцария", пожела си Борисов и си припомни годините, като кмет на София. "Най-младия тролей беше колкото мен. Всичко беше изровено, нямаше градини", каза той. После даде съвет на кмета на София Йорданка Фандъкова: "Данче трябва да се стремим и всяка плочка да е подредена правилно."
 
От фондацията "Конрад Аденауер", която е близка до германската партия Християндемократически съюз с лидер Ангела Меркел похвалиха в изказванията си Борисов, когото подкрепят от 10 години наред с други десни партии у нас.
 
"България има всички основания да счита, че пътят, който е поела, е правилен. Днес мнозина завиждат на България за ниския държавен дълг, страната е и уважаван член на ЕС, проведе едно успешно европредседателство и има право да се гордее с всичко това", заяви Гайслер.
 
Той си припомни, "как преди 25 г. всички бяхме убедени, че либералният ред ще намери своето място в целия свят". Той направи преглед на разместването на световния ред и нарастването на национализма. Според него новата политика на САЩ, възходът на Китай, анексията на Крим от Русия и нестабилността в Африка би трябвало до обединение на европейците.
https://www.dnevnik.bg/politika/2019/02/21/3394059_borisov_e_siguren_che_prez_juli_bulgariia_shte_vleze_v/?ref=home_layer2