КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. Правата на българите в UK - гарантирани

22 февруари 2019

 

Всички сценарии за излизане на Великобритания остават на масата. Това коментираха част от българските евродепутати в Европейския парламент в Страсбург след съкрушителната загуба на британския премиер Тереза Мей в Камарата на общините при гласуването на нейната сделка за Брекзит. 
Според представителите ни в институцията ситуацията след отхвърлената сделка предизвиква хаос и несигурност за това по кой точно път ще поеме Великобритания. 
Правата на българските граждани, живеещи във Великобритания, ще бъдат гарантирани дори и при сценарий за излизане на кралството без сделка. Това коментира в кулоарите на ЕП в Страсбург българският евродепутат от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев. 
"Целият Европейски съюз стои зад гражданите на държавите членки. Българските граждани ще бъдат третирани така, както гражданите на Германия, Франция, Полша и така нататък. Ясно показаха европейските лидери, че по всякакъв начин ще защитят правата на над 3,6 милиона европейски граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания, така че нямам притеснения на този етап. Въпросът е наистина със споразумението да се уредят всички спорни въпроси, а не при вариант на твърд Брекзит да се договарят едно по едно и да възникнат редица трудности от чисто административен характер за гражданите на България, които живеят и работят във Великобритания". 

Двата най-добри варианта са излизане със споразумение или Великобритания да остане в общността, допълни Радев и каза, че ЕС е подготвен и с резервен план за твърд Брекзит,така че да бъдат избегнати сътресения за европейските граждани. 
"Топката е в полето на Великобритания", каза от своя страна българският евродепутат от групата на социалистите и демократите и БСП Момчил Неков: 

"Всички варианти са на масата. Единственото ясно е, че няма никаква яснота
 Най-важното е, че бизнесът се вози вече на това влакче на ужасите две години и половина и британското правителство действа така все едно има цялото време на света". 

 

Pariteni.bg
https://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=221773