КАЛЕЙДОСКОП

Македонски филм на Берлинале

21 февруари 2019

Македонски филм е в конкуренция за наградата „Златна мечка“ на берлинския филмов фестивал

След успеха на македонския филм „Honeyland“ (Медена страна), който триумфира в конкуренцията за документални филми на американския филмов фестивал „Сънданс“ (Sundance) през миналата седмица, днес на филмовия фестивал в Берлин, т.н. „Берлинале“ бе показан македонския игрален филм – „Господ съществува, името й е Петруния“ режисиран от Теона Стругар Митевска. Македонския филм е в официална конкуренция, заедно с още 16 други филми, за най-важните награди на фестивала – Златна и Сребърна мечка.

Берлинския филмов фестивал е основан в Западен Берлин през 1951 г., провежда се през месец февруари от 1978 г. насам и е един от Голямата тройка на филмови фестивали, наред с филмовия фестивал във Венеция и филмовия фестивал в Кан. Тазгодишното 69-то издание на фестивала ще се проведе от 7-ми до 17-ти февруари.

Филмът „Господ съществува, името й е Петруния“, който е копродукция на Македония, Словения, Белгия, Хърватия и Франция, днес бе представен в главната зала на фестивала – „Берлинале Паласт“ с капацитет от 1.800 места. До края на фестивала, той ще бъде показан още четири пъти, а последната прожекция ще бъде в деня на закриването на фестивала, 17-ти февруари.

„Господ съществува, името й е Петруния“ представлява сатира за общество пълно със стереотипи и фатален опортюнизъм. Това е история за една млада жена-Петруния която, по време на религиозния празник – Богоявление Христово, скача във водата, за да хване Светия кръст.

Религиозната церемония на хвърлянето на кръста, в обществото се изживява като нещо, което трябва да правят само мъжете. Но, този път Петруня е по-бърза от всички останали и успява да извади кръста, а след това го показва пред телевизионните камери. За един ден и една нощ, тя ще защитава кръста, което е придружено с много голямо обществено вълнение и срещу затворените редиците на мъжкия свят.

Главната актриса Зорица Нушева, която играе ролята на Петруния, каза че ликът на Петруния е олицетворение на една смела жена, която се опитва да промени позицията си по отношение на семейството и институциите.

Режисьорката на филма Теона Стругар Митевска, на пресконференцията заяви, че характерът на Петруния е сложен и тази героиня с непокорството й, се опитва да промени съзнанието и погледа на нещата, хванати в традиционните рамки.

Зоранчо Маринков

ttps://www.glaspress.rs/македонски-филм-е-в-конкуренция-за-наг/