АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Премиерът Бойко Борисов прие председателя на македонския парламент

21 февруари 2019

 

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери, който е на посещение в България по повод гласуването в Народното събрание на законопроекта за ратифициране на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония, съобщиха от правителствената пресслужба.
Двамата са отбелязали отличното сътрудничество между София и Скопие в последните години, както и усилията на България за подпомагане на Република Северна Македония по европейския й път и развитие.
Премиерът Борисов е подчертал, че България е последователна в подкрепата си за Република Северна Македония - и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г., и по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., както и днес, когато Народното събрание одобри ратифицирането на Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяването на Република Северна Македония. Борисов е акцентирал върху значението на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност и допълнил, че страните от региона трябва да работят активно за повишаването на брутния вътрешен продукт. "Колкото сме повече свързани по региони, толкова са по-големи перспективите за инвестиции, за мир и за просперитет", е казал министър-председателят. Борисов посочил, че с осъществяването на проекта за коридор номер 8 регионът ще изглежда по различен начин.
Председателят на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери е благодарил на българското правителство, както и за личната ангажираност на премиера Борисов, за усилията, които страната ни положи и продължава да полага за евроатлантическия път на югозападната ни съседка. Той подчертал, че само с добросъседските отношения и тясното сътрудничество страните ни могат да вървят напред.
https://www.standartnews.com/balgariya-politika/borisov-prie-shefa-na-makedonskiya-parlament-385530.html