АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Промени в Изборния кодекс. Машинното гласуване

19 февруари 2019

 

 
След близо 15 часа дебати мнозинството в парламента прие предложенията на ДПС за въвеждане на машинно гласуване. На изборите за евродепутати през май ще има машини за гласуване в не по-малко от 3 хил. секции, а на местните избори през есента - в не по-малко 6 хиляди.
 
И на двата вота навсякъде ще има възможност за гласуване с хартиена бюлетина като машинният вот ще се зачита за действителен.
 
След кметските избори през 2019 г. обаче в секциите в България ще има само машинно гласуване по предложение на ДПС. Т.е. на следващите избори за парламент през 2021 г. няма да има гласуване с хартиена бюлетина.
 
За гласуването с машини също ще има ограничения. И на изборите тази година, и на следващи гласуване с устройства няма да има в секциите под 300 избиратели, тези в чужбина, както и в болниците, социалните домове и на корабите. Там ще се гласува само с хартиена бюлетина.
 
Това означава, че около 2250 секции в малки села с над 290 000 избиратели (по данни на ЦИК от изборите от 2016 г.) ще гласуват на хартия.
 
Осигуряването на устройствата за гласуване се очаква да е ангажимент на Централната избирателна комисия (ЦИК). Отпадна предложението машините да бъдат изработвани от държавната фирма "Информационно обслужване" АД.
 
Преференциалните гласове се броят ако получените гласове за дадения кандидат са поне колкото избирателната квота. Тя се получава, когато броят на гласувалите се раздели на броя на избирателите пуснали бюлетини. Това са необходимите гласове за вкарването на един депутат.
 
Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина остават, но т.нар. феномен 15/15 се очаква да бъде преодолян.
По информация в медиите