КАЛЕЙДОСКОП

Президентът Радев се срещна със сънародници в Лисабон

08 февруари 2019

 

Успехът на българите в Португалия е успех и за България - с тези думи президентът Румен Радев се обърна към сънародниците ни в Лисабон. Посещението на държавния глава в Португалия завърши със среща с българската общност. 
 
"Липсва ни България, но няма как да я донесем" - казва Анелия Гюрова. Тя е сред 13-те хиляди българи, избрали да живеят в Португалия. Сънародниците ни в Португалия са сред най-сплотените интегрирани български общности зад граница, посочи президентът Румен Радев. 
 
"Аз съм убеден, че сърцата ви остават завинаги свързани с България и където и да се намирате вие винаги ще имате една родина и тя е България. Искам да ви благодаря за успехите, които постигате, за начина, по който представяте България, и най-вече за това, че продължавате да държите жив нашия български дух, език и култура".
 
Голяма част от сънародниците ни развиват успешна кариера в Португалия. Сред тях лекари, адвокати, художници, певци и музиканти. От 30 години в Лисабон живее цигуларката Велияна Йорданова - концерт-майстор в Националната филхармония. 
"Тук бях приета с широко отворени обятия и ми позволиха да се развия".
Мира Стефанова
https://www.bnr.bg/post/101075973/prezidentat-radev-se-sreshtna-s-jiveeshti-v-portugalia-sanarodnici