КАЛЕЙДОСКОП

Рождество Христово в Америка

06 февруари 2019

 

Честит Рожден Ден, Исус!
 
В събота 22 декември беше нашият Рождествен празник под надслов „Честит Рожден Ден, Исус“. Да, отново е Рождество. Всяка година чудото на Рождество Христово влиза в нашите домове, градове, магазини, училища. Навред се чуват рождествените песни. Целият християнски свят тържествува и възпява раждането на Младенеца. Мислено следваме светлината на изгряващата чудна звезда и извървяваме пътя до Витлеемският обор, за да зърнем Божия син и да Му принесем скъпи дарове – смирение, преклонение и обич. Идването на Христос на земята е велико събитие. Честването на неговото раждане се повтаря над две хилядолетия, за да ни стопля и просветлява душите, за да ни прероди и доближи до Бога. Отново и отново Христос се ражда в сърцата ни и ги изпълва с любов, за да бъдат те чисти, защото Той дойде, като Спасител на света. Бог се роди като човек. Словото добива плът, следователно Той е Просветител. Невидимият става видим, Божият Син става Син Човешки. Ние сме негови потомци. Нашите наследници са децата ни, а те са нашето бъдеще. Мъдрите ни предци са възпитавали следващите поколения да милеят за род, език, вяра, традиции. Те са знаели, че народ без вяра и корени няма бъдеще. Наш дълг е да съхраним езика си, вярата си, стремежа си към знание и ги предадем на нашите деца, за да запази България своята национална и културна идентичност.
Днес нашие деца пяха, свириха и прославиха на чист български език Този, който ни е създал българи с български корени и дойде на земята, за да ни спаси и ни дари с вечен живот. Деца, родители, ученици и симпатизанти работиха усърдно заедно, за да сътворят този светъл и запомнящ се празник.
Песничките се пяха, думите се репетираха с много труд, смях, емоции и всичко това се превърна в един шедьовър, запечатан за нашата история - историята на българчетата в Чикаго, учещи в българско училище „Нов Живот“.
В огнището огънят беше запален, елхата светеше и се отразяваше в детските очи, инструментите свиреха под изкусните ръце на учениците и с песни благодатни те хвалеха и пееха Честит Рожден Ден, Исус. Всеки от нас си има рожден ден, но Рожденият ден на най-великия между човеците - Богочовека Исус Христос е най-уважаваният тържествен празник за всички хора по света, които Го обичат и вярват в Него.
Този родил се Богомладенец иска да знаем и помним, какво е истинското значение на раждането Му и защо идва в човешка плът на земята, а именно „ЕМАНУИЛ, което ще рече с нас е Бог“ и да го нарекат ИСУС, защото Той ще спаси народите от греховете им.
Затова и днес с думите си: „Дойдете при Мене всички отрудени и обременени и АЗ ще ви успокоя, Исус Христос продължава да се грижи за нас и обещава да успокоява, всеки човек на всяка възраст. Той особено много обича децата и казва: „оставете децата да дойдат при мен“ и „Ако не станете като децата, не ще видите небесното царство“.
Исус към нас ръката си протяга, дарява ни Надежда, Мир.
Той е любящ добър и всеопрощаващ Бог. Очаква ни с Любов! 
И днес, както всяка година ние празнувахме - Рожденият ден на Богочовека Исус. Нека родилият се Богомладенец да ви дари с много здраве, всяка една радост и мир лично на всеки един от вас и семействата ви!
Желанието ми с поздрава „Честито Рождество Христово“ е да ви накарам да се замислите и си припомните за истинската вяра и любов. Нека Исус да докосне душите ни, сърцата ни, да ни вдъхне божествен мир и утеха, за да разберем, че има някой, който се грижи и мисли за нас. Мисли за мир и надежда. Да ви припомня за истинските ценности заложени от Създателя във нас, а те са ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ.
Той се роди за всеки един от нас. Той дойде и за тези, във които все още тлее или тепърва ще се разгаря огъня на Божествената милост и любов.
Честито Рождество Христово! 

Хриска Перфанова
специално за вестник „България СЕГА“
http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/balgarski_uchilishta_usa/42856.html