КАЛЕЙДОСКОП

Нов ГКПП между България и Македония

05 февруари 2019

 

До края на 2019 г. трябва да бъде открит граничният пункт „Клепало“ на македонско-българската граница, който се намира в близина на град Берово. Първоначално отварянето на граничният пункт беше обявено за края на 2020 година, но премиерът на Македония днес изрази надежда, че това ще се случи през още през 2019 година.
Македонският премиер, Зоран Заев днес отговаряйки на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол в Събранието заяви, че това е радостна новина за гражданите на Берово, Делчево, Щип и по-широко в източния регион на страната. Македония е осигурила всички финансови средства и вярвам, че до края на 2019 г. ще имаме възможност да пуснем граничния пукнт в употреба, каза премиерът Заев.
От страна на България, от общо 30 км път до ГКПП Клепало, досега са били построени около 20 километра. Според Заев, България също има интерес за по-бързо отваряне на този граничен пункт, защото чрез магистралата с която София се свързва с Благоевград и Кулата, ще може да се свърже и целия този регион, като от българска, така и от македонска страна. Също така заради големия интерес за развитие на зимния туризъм, този проект е поставен между приоритетните в България.
Заев оцени, че откриването на ГКПП Клепало е отражение и на Договора за добросъседство и сътрудничество между Македония България и че било планирано да се направи и one-stop-shop (система едно гише), за по-бързо движение на стоки. Изграждането на Коридор № 8, който свръзва Черно и Адриатическо море, е бил един от приоритетите за Македония. Изграждането на този коридор е не само разширяването на експресния път от Куманово до българската граница и изграждането на железопътната линия Куманово-Деве баир, но и изграждането на новите пътища в Македония, като Скопие -Миладиновци – Щип, Щип – Кочани, Кочани – Берово и от Берово до българската граница.
Премиерът Заев добави, че се работи и на завършването на документацията за изграждането на още една газопроводна линия между Македония и България, че улесненията в роуминга между двете страни са в заключителна фаза, а се планира и отваряне на нови гранични пунктове между Македония и България и между Македония и Гърция.
ГКПП Клепало ще бъде четвъртият граничен пункт между Македония и България. В момента между двете братски държави функционират три гранични пункта: Деве Баир-Гюешево, Ново Село-Златарево и Делчево-Логодаж.
За отваряне чака още един граничен пункт – Айдутски кладенец. Това е граничен пункт, в близост на град Пехчево.  За откриване на пункта се интересуват 12 български общини, от които с три – Кресна, Симитли и Якоруда, Пехчево е збратимена община. В момента, за да се достигне от Пехчево до тези общини в България, е необходимо чрез Делчево да се премине три пъти по-дълъг път.
Зоранчо Маринков, Скопие, Гласпрес
https://www.glaspress.rs/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B3%D0%BA%D0%BF%D0%BF-%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%