КАЛЕЙДОСКОП

Сътрудничеството между България и Македония

04 февруари 2019

Сътрудничеството между България и Македония се засилва във всички области

 
Заместник-министърът на икономиката на България, Александър Манолев заедно с македонския му колега Кире Наумов, ще открият новото търговско представителство на България в Република Македония, в град Скопие. От министерството на икономиката на България подчертават, че Република Македония е важен икономически партньор, предвид предимствата на македонския пазар за българските фирми, като ниските транспортни разходи и изисквания към стоките, сходни с тези на българския пазар, а от друга страна членството на България в ЕС предизвиква интереса на македонските фирми, което е добра предпоставка за активизиране на бизнеса и търговския обмен.

Поради всичко това ръководството на Министерството на икономиката е взело решение за разкриване на нова Службата по търговско-икономически въпроси в Скопие. Българското търговско аташе, което ще работи в нея, е било командировано на място за установяване на контакти с институции и бизнес организации, а вече са били идентифицирани и няколко потенциални проекти, които ще бъдат представени утре по време на събитието.

Планирано е да се проведе и двустранен македонско-български бизнес форум, в организация на Съюза на стопанските камари на Македония и правителството на Македония. Бизнес форума „Македония-България 2019“ ще бъде открит от заместник-премиерът на България, Томислав Дончев и заместник-премиерът на Македония, Кочо Ангюшев. На форума ще говорят и Крешник Бектеши, министър на икономиката на Македония, Александър Манолев, заместник-министър на икономиката на България и Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма на България.

На бизнес форума „Македония-България 2019“ ще участват български фирми от минната индустрия, строителството, транспортната инфраструктура и логистиката, земеделието, след това от преработващата промишленост / био храни, туризъмът и информационните технологии.

В Събранието на Македония се проведе среща между председателя на парламента, Талат Джафери и посланикът на България в Македония, Ангел Ангелов. На срещата е била обсъдена настоящата политическа ситуация в Македония във връзка с процеса на евроатлантическа интеграция на страната.

Президентът на македонското събрание, Джафери информира посланика Ангелов, за мерките които Македония предприема във връзка с нейното членство в НАТО и ЕС. По-късно същия ден, Събранието на Македония прие споразумението за името с Гърция, чрез приемане на промените в Конституцията на страната.

 

Зоранчо Маринков, Гласпрес

https://www.glaspress.rs/%D1%81%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D0