АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

МС прие План за действие при Брекзит без сделка

31 януари 2019

 

 
Трябва да бъдем готови за излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка. За това призова вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева на брифинг в Министерския съвет. По думите й това е най-лошият сценарий.
Европейската комисия и останалите държави-членки работим да има сделка, но трябва да бъдем готови и за вариант без сделка, обясни Захариева.
Междувременно стана ясно, че правителството прие План за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Обединеното кралство (ОК) Великобритания и Северна Ирландия от ЕС, както и План за действие на Република България за оттегляне на Обединеното Кралство от ЕС без Споразумение.
Захариева поясни, че българското правителство е одобрило решение на Министерския съвет в две части - прилагане на споразумението за напускане на Европейския съюз и напускане на Великобритания без сделка. Целта е да се минимализират негативните последици, които ще има във всяка една сфера.
След 29 март, ако Великобритания не поиска отлагане на срока и гласуване от техния парламент за излизане от ЕС, те ще бъдат трета държава и няма да бъдат член на ЕС, допълни Захариева.
По отношение на българските граждани и тези, които живеят на територията на Англия, те ще запазят правата си, които ползват, увери Захариева и добави, че ще могат да кандидатстват дори за така наречения статут за уседналост.
"Няма да се заплащат такси на Великобритания за подаването на тези документи", увери външният министър.
Българското правителство е поело ангажимент и към гражданите на Великобритания, които живеят в България, да има наистина лесна и проста процедура за регистрация и да могат да продължат да живеят у нас.
Представителят на Европейската комисия в България Огнян Златев посочи, че трябва да се чуят конкретните тревоги, притеснения и въпроси, които има всяка една държава-членка на ЕС, ако Великобритания напусна ЕС без договор.
При реципрочност от страна на Великобритания визовият режим ще се приложи. Великобританските граждани, които пътуват в ЕС до 90 дни, ще пътуват безвизово. Това обаче не се отнася до дългосрочния престой, поясни Захариева.
"За нас е важно туристите от английската страна да пътуват без затруднения до нашите красоти", изтъкна вицепремиерът.
От Министерския съвет съобщиха, че правителството е приело План за действие при Брекзит без Споразумение.
При урегулираното оттегляне на Обединеното Кралство ще се гарантира максимално възможна приемственост и последователност на правата на гражданите, финансовите ни интереси, съществуващите търговски, транспортни и др. връзки с минимални празнини в отношенията.
Същевременно, предвид актуалното състояние на процеса Брекзит България се подготвя и за оттегляне без Споразумение.
И в двата случая се предвиждат мерки в няколко направления: законодателство, административен капацитет, обучителни и информационно-разяснителни дейности.
Според информацията на МС сред приоритетните неотложните действия са:
- Закон за промени на Закона за чужденците в Република България и Правилника за неговото прилагане;
- Подсилване на консулската служба в Лондон с още двама консулски служители;
- Предприемане на действия за откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия;
- Провеждане от служителите на посолството в Лондон на 20 информационни дни до средата на годината за живеещите в различни градове на ОК български граждани;
- Предоставяне на всекидневни консултации на българските граждани във Великобритания, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на уседналост;
- Провеждане на консултации с Европейската комисия, страните-членки на ЕС и ОК по адаптацията на нормативната уредба;
- Обособяване на раздели за Брекзит в интернет страниците на министерствата на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и туризма;
- Обучения/семинари за български граждани на територията на ОК за промяната при преценката и изплащането на обезщетенията от ДОО;
- Информиране на бизнеса в сътрудничество с браншови организации за последиците от оттеглянето на ОК от ЕС;
- Готовност за сътрудничество с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, постоянни пребиваващи в Република България.
Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат само по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.
В зависимост от вида на оттегляне и наличието или не на преходен период, ведомствата следва незабавно да осигурят или подготовката на мерките за прилагане на Споразумението, или изпълнение на плана без Споразумение.
Симеон Янев
ttps://news.bg/politics/zaharieva-za-brekzit-bez-sdelka-tova-e-nay-loshiyat-stsenariy.html