ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

Грета Мутлу излиза в концерти пред родна публика

30 януари 2019

 

 
В края на 2018 г. струнен квартет „Мириад” излиза пред българската публика. Представят прозведения на Шуберт, Пърсел, Шулхоф и Лудвиг ван Бетовен.
 
В медиите ни поясняват кратко, че музикантите са изключителни солисти.
Квартетът е с международно участие: включва американката Емили Нобел, британката Франческа Гилберт, латвиеца Петерих Соколовский и …Грета Мутлу.
Погледът ни ще е привлечен от Грета Мутлу, българска цигуларка. Участието на български музиканти в международни музикални формации винаги е престижно.
Ставало е дума, че много родни музиканти работят в чужбина. Разработват проекти или сътрудничат по …музикални проекти. Нерядко гостуват и пред българска публика със свои програми.
Втора поява за 2018 г. пред родна публика осъществява и цигуларката Грета Мутлу. Този път тя е в състава на струнен квартет, в който се изявява в чужбина.
През март 2018 г. почитателите на класическата музика тук вече са имали възможността да се докоснат до изпълнителското й майсторство. Представя се чрез дуо, съставено от пианистка и цигуларка.
Публиката слуша произведения на  Шуберт, Форе, Прокофиев. Пред нея излизат с концертна програма Венета Нейнска, пиано и Грета Мутлу, цигулка.
В специализирани издания, които отразяват арт-афиша у нас, за нея се казва: „Изключително фин и деликатен музикант с харизматично присъствие на сцената”.
Възпитаничка е на Кливлендския институт по музика и училището Глен Гулд в Торонто.
Изнася концерти в Англия, Франция, Германия, Чехия и т.н., съобщават медии.
Разбираме и това, че през 2015 г. е получила  диплома за заслуги от Министерството на културата.
Любимите ѝ концертни зали са"Концертгебау" в Амстердам, "Елбфилхармони" във Франкфурт, Парижката филхармония и "Барбикан" в Лондон.
Покорява с отдаденост. Свири музика по 10 -12 часа на ден и не се отегчава.
Признава, че когато свърши репетицията продължава да мисли за музика и за следващи музикални произведения…
В разговор в България споделя : „Не мога да кажа, че работата ми е лесна, но ми носи удовлетворение”.
Соловата и кариера е свързана с Лондонския симфоничен оркестър, "Бритън Симфония", "Аурора" и Шотландския камерен оркестър.
Родена е в София. Родителите и са икономисти, но я подкрепят в настроения, свързани с музиката. А тя е решила, че ще се й отдаде още от времето, когато като малко дете намерила цигулката върху гардероба на баба си.
Грета Мутлу завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков".След това решава да продължи обучението си в Америка
Завръща се обаче в Европа. Възхищава се от Лондон. От векове Лондон акумулирал много култура. Бил дом на композиторитеГеорг Фридрих Хендел и Йозеф Хайдн, ще обърне внимание Грета.
 
Убедена е, че за музикантите Лондон предлага много възможности за реализация. Лондон е и градът, който събира…членовете на квартет „Мириад”.
Пред медиите за квартета тя говори с вдъхновение. Квартетът събирал правилните характери, говорещи си на един и същ музикален език, чувствали се и на сцената комфортно заедно.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”