АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Традиционна годишна среща на бизнеса с правителството

30 януари 2019

 

 
Премиерът Бойко Борисов обяви, че новопостроените участъци от магистрала "Хемус" ще я превърнат в река, по която ще потекат инвестициите в Северна България. Той взе участие в традиционната вече годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал". Днес тя е посветена на пътя на България към еврозонатаи ефектите върху икономиката от това. "Дневник" предава на живо откриването на форума
 
"Полагаме огромни усилия с "Хемус". Където са "Тракия", "Марица", "Струма", заводите никнат като гъби. В края на март ще започнем поне още три лота по "Хемус". Това ще е реката, по която ще потекат инвестициите в Северна България", увери Борисов. По думите на премиера в Габрово бил "докаран" пети немски завод заради магистралата.
 
Миналата година правителството отпусна 1.34 млрд. лева за строеж на нови участъци от "Хемус". Без да се прави обществена поръчка, изпълнител ще е държавнотодружество "Автомагистрали" ЕАД,  което ще проектира и изгради участъка от Боаза до Велико Търново, или общо 134 км. Според БСП, тъй като няма капацитет, дружеството ще работи с подизпълнители, с което парите щели да стигнат до точно определи фирми.
 
Премиерът разказа за новия завод за автомобили в Димитровград, който бил огромен, а накрая по думите му цялата продукция се затваряла в един куфар и заминавала за Кьолн и Финландия. Близо 70% от работещите в завода били роми, справяли се прекрасно с най-съвременна техника. Минималната работна заплата била 1040 лв., а отделно хората получавали ваучери.
 
Банковата стабилност
Бойко Борисов каза още, че правителството му е за влизане на страната в еврозоната, което минава през стабилна банкова система. По думите му критиците казвали, че ще се повишат цените, но всички държави, на които България искала да прилича, ползвали еврото.
 
"Защо се плашат? Нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволят волност. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е важен за нас. Целта е, ако някой доведе до фалит на банка, той да понесе отговорност", обясни Борисов. Той обяви, че с влизане в Единния банков съюз ще има стабилна банкова система и дисциплиниране на банковия сектор, за да не се случва това, което се случвало по времето на министър Румен Гечев (икономически вицепремиер в правителството на Жан Виденов - бел. ред.) и при последното правителство на БСП (по времето на кабинета "Орешарски" фалира КТБ - бел ред.).
 
От думите на премиера се разбра, че при негови разговори Ангела Меркел и Еманюел Макрон те искат да гарантират на данъкоплатците си, че сценария с Гърция няма да се повтори, заради което България трябвало да влезе в банковия съюз и големите банки да не "правят глупости". "Дисциплина, сигурност, прозрачност. И срещу пране на пари и срещу ниски доходи", допълни Борисов.
 
България и ЕС
Премиерът извади лист хартия, за да цитира точни числа за ситуацията в страната - имало 50% повече данъчни приходи, икономиката продължавала да изсветлява, през 2019 г. външният дълг щял да бъде 18.6%, което нареждало България сред държавите с най-нисък дълг в Европа; с 47.5% спрямо 2014 г. нараснала средната работна заплата, а БВП - в сравнение с 2014 г. - с 39%, приходите от туризъм били рекордни, а чуждите инвестиции по данни на БНБ - повече. В ИТ сектора сме били 2.5 пъти по-добри от най-развитите пет държави в Европа. "За първи път износът на България за Германия е по-голям от вноса", каза още той.
 
Бойко Борисов разказа още как когато гръцкият му колега Алексис Ципрас с фланелка на Че Гевара създал "Сириза", всички се чудели какъв ще е развоят на нещата в Гърция, но сега успели да се договорят за името на Македония, което според македонския премиер Зоран Заев станало и благодарение на договора за добросъседство между на страната му с България. Той отбеляза още как България по европейски начин и без да шуми, макар и да не и е лесно, пазела външната граница на Европейския съюз (ЕС) и нямало мигрантски натиск, за което благодари и на Турция.
 
"Европейците, колкото и да са критични към ЕС, по-добро място за живеене няма, по-стабилно място няма, по-висша степен на демокрация няма", допълни Борисов. По думите му администрацията в Брюксел не била раздута.
 
За Борисов било грешно да правят плаващи коалиции в ЕС, защото те водели до негативен ефект. След като каза, че "изборите са си избори" и там ще си проличи отношението на хората към всяка една партия, премиерът попита "Дали на някой му е приятно" и изброи колко много е намаляла контрабандата, как имало 10 млрд. повече за доходи на хората, увеличение на заплатите в армията, както и "полиция, култура, театри, артисти". "По театрите не можеш да си купиш билет. Месеци напред. Алкохол, цигари, а и в горивата в момента правим едни неща. Резултатите ще бъдат като в цигарите", каза още премиерът. После заговори за ползите от видеонаблюдението и каза: "Дете с пояс да влезе във водата, го виждаме. Било в Дунав, било в Черно море."
Здравка Андонова

https://www.dnevnik.bg/politika/2019/01/29/3381932_borisov_obiavi_magistrala_hemus_za_reka_po_koiato_shte/?ref=home_main_news