КАЛЕЙДОСКОП

Изграждат жп линия Одеса-Рени

29 януари 2019

 

Украйна и Молдова обсъждат изграждането на железопътна линия Одеса-Рени

Украйна заедно с Молдова започна  проучване за осъществяване на проект касателно строителството на железопътната линия Одеса-Рени. За плановете за споменатата железопътна линия, която ще свързва двата пристанищни града – Одеса и Рени, съобщи вицепремиерът на Украйна Володимир Гройсман по време на срещата му с народните предствители във Върховната рада на Украйна.

„Що се отнася до железопътната линия, ние работим с нашите колеги от Молдова върху проблема за осъществяване на проекта. Необходимо е да се определи товароносимостта на тази железопътна линия и да бъде пусната в експлоатация“, казва Володимир Гройсман.

В момента няма директна пътническа линия между Одеса и Рени. Само един крайградски влак тръгва от гара Рени (Украйна) до гара Етулия (Молдова). Преди е имало железопътна линия, свързваща Одеса и Рени през територията на Молдова. През 1997 г. обаче този участък между гарите Березино (Украйна) и Бесарабяска (Молдова) бе унищожен, като по този начин бе спряна комуникацията между Одеса и Рени през Березино.

На даден етап се разглеждат три възможности за организиране на железопътната връзка с Рени: възстановяване на железопътната линия Березино – Бесарабяска – най-бързият и евтин вариант, който обаче запазва необходимостта от транзит през молдовска територия; изграждане на железопътната линия от Измаил до Рени по крайбрежието на река Дунав, което е много скъп проект; изграждане на железопътна линия от гара Дзинилор (Арциз  – Измаил) до Рении, заобикаляйки дунавските езера.

Светлана Драгнева, Одеса, Гласпрес

ttps://www.glaspress.rs/украйна-и-молдова-обсъждат-изграждан/