ПОСТИЖЕНИЯ

Зефира Вълова и привързаността към музикалната класика

24 януари 2019

 

Зефира е кръстена на бога на южния вятър, който носи топлина, страст и вдъхновение. Разнообразие, дълбочина, проникновение характеризират фестивала, който тя е създала в България.
Зефира Вълова се стреми да донесе голяма радост на почитателите на музикалната класика тук с представянето на музиката на Ренесанса и Барока.
 
Фестивалът „Музиката на Барока” е заложен като „традиция на изискванията”.
 
Кани интерпретатори на барока, но и изпълнители, чиято страст е музиката, предхождаща от фолклора на Италия или  Франция.
Особено държи на разнообразието във фестивалната програма. Във фестивалния афиш това е запазена марка за предлагане на прояви, които търсят разширяване на аудиторията и хоризонт.
Сигурно всяка столица на Европа би искала да бъде запомнена с нови музикални фестивали. За града те са като престижен културен бранд.
Фестивалите, освен че предлагат срещи и възможност за общуване на професионалисти, разискване на сътрудничества, привличат и най-разнообразна публика.
Фестивалите на класическата музика са по-особено предизвикателство: тест за потребителя относно потребност и от духовност и културен продукт в ежедневието.
Класическата музика привлича по-скоро или най-вече специализирана аудитория. Затова и много именити музиканти със замислянето на нови проекти и дейности са изправени пред предизвикателство и кауза.
Големи музиканти и големи личности искат да оставят следа с културен форум,  с осъществяването на музикален фестивал. Цигуларката Зефира Вълова е сред тях.
Зефира реализира в София в късната есен и нататък всяка година фестивал на бароковата музика. Има подкрепата на Столична община.
През есента София има своите два специфични фестивала – Екстраваганца  фест, клавирен фестивал и Фестивал на бароковата музика.
Зефира е завършила в България НМА „Панчо Владигеров”, в класа на проф.Йосиф Радионов. Следва заминаване във Франция.
В Европа тя е участвала в  майсторски класове в Германия, Италия и Нидерландия. Специализирала е барокова цигулка при проф. Антон Щек (Германия) и Луси ван Даел (Холандия), разбираме още от визитката и.
Успехите на цигуларката в Европа не закъсняват… Зефира е концертмайстор на Бароковия оркестър на Европейския съюз (EUBO) под диригентството на Ларс Улрих Мортенсен.
Зефира мисли, че на публиката се предлага алтернативен фестивал. Заложила е на традициите, изискванията и високото качество на музикалния продукт.
Всеки път фестивалът има амбицията да представи на публиката и нови имена на изпълнители и композитори.
В музикален план се стреми да балансира. Предлага репертоарни и известни творби. В програмите намират място Концерт на Бах и соната с облигатно чембало…
Отдадена е на класическата музика. „Мечтая си за почивка с няколко квартета на Хайдн”, подхвърля закачливо в разговор цигуларката.
Питат я: „Имаш ли очаквания, желания и надежди към софийската публика?И тя отговаря така:„…Да проявява своя вкус, да цени стойностното, а не лъскаво опакованото.
Бързо в разговора допълва послание към публиката:”… Да не коленичи пред чужди “звезди” от недалечното минало, а да поощрява младите български таланти”.
Зефира Вълова има и номинация за постижения в едно от изданията на инициативата на Държавна агенция за българите в чужбина „Българка на годината”.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”