АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Всички сценарии за Брекзит остават на масата

21 януари 2019

 

Правата на българите във Великобритания ще бъдат гарантирани
 
Всички сценарии за излизане на Великобритания остават на масата. Това коментираха част от българските евродепутати в Европейския парламент в Страсбург след съкрушителната загуба на британския премиер Тереза Мей в Камарата на общините при гласуването на нейната сделка за Брекзит. 
Според представителите ни в институцията ситуацията след отхвърлената сделка предизвиква хаос и несигурност за това по кой точно път ще поеме Великобритания. 
Правата на българските граждани, живеещи във Великобритания, ще бъдат гарантирани дори и при сценарий за излизане на кралството без сделка. Това коментира в кулоарите на ЕП в Страсбург българският евродепутат от ЕНП и ГЕРБ Емил Радев. 
"Целият Европейски съюз стои зад гражданите на държавите членки. Българските граждани ще бъдат третирани така, както гражданите на Германия, Франция, Полша и така нататък. Ясно показаха европейските лидери, че по всякакъв начин ще защитят правата на над 3,6 милиона европейски граждани, които живеят, работят и учат във Великобритания, така че нямам притеснения на този етап. Въпросът е наистина със споразумението да се уредят всички спорни въпроси, а не при вариант на твърд Брекзит да се договарят едно по едно и да възникнат редица трудности от чисто административен характер за гражданите на България, които живеят и работят във Великобритания". 

Двата най-добри варианта са излизане със споразумение или Великобритания да остане в общността, допълни Радев и каза, че ЕС е подготвен и с резервен план за твърд Брекзит,така че да бъдат избегнати сътресения за европейските граждани. 
"Топката е в полето на Великобритания", каза от своя страна българският евродепутат от групата на социалистите и демократите и БСП Момчил Неков: 

"Всички варианти са на масата. Единственото ясно е, че няма никаква яснота
 Най-важното е, че бизнесът се вози вече на това влакче на ужасите две години и половина и британското правителство действа така все едно има цялото време на света". 
 

Pariteni.bgИзточник:

 

БНР

https://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=221773