АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Пловдив 2019 - културната столица на Европа отдава почит на Йордан Радичков

15 януари 2019

 

Изложба, филм и нова книга отбелязват 90 години от рождението на Йордан Радичков
 
През януари Пловдив - културната столица на Европа, отдава почит на Йордан Радичков. Тази година се навършват 90 години от рождението му. Негови произведения са преведени на над 40 езика и издадени в над 50 страни по света.
 
Годишнината на един от най-самобитните и плодовити майстори на словото у нас, виртуоз на късия разказ и играта с въображението, драматург и сценарист ще бъде отбелязана със серия събития, като специално за пловдивчани и гостите на града за първи път ще бъдат представени непоказвани досега кадри от пътешествието на Радичков до Сибир през 1964 година, съобщиха организаторите.
 
Програмата ще започне на 13 януари с изложбата "Неосветените дворове", разказваща за пътуването на автора из далечния Север, през което се ражда едноименният пътепис. Експозицията ще бъде изложена в Градската художествена галерия Пловдив – Експозиция "Мексиканско изкуство", ул. "Артин Гидиков", а откриването е от 16 часа. Изложбата ще може да бъде разгледана до 27 януари.
 
Непознатите фотографии от това пътешествие на Радичков са представяни пред публика само веднъж в София. С подкрепата на фондация "Пловдив 2019", която е съорганизатор на събитието, изложбата ще бъде представена в разширен вид с информация на английски език, както и с още непоказвани до момента кадри. Черно-белите снимки разказват за срещите на автора с еленовъди, якути, снежната пустош и тайгата. Благодарение на усърдието на фотографа Александър Сертев снимките са възстановени от тежко увредени ленти, а сега намират път и към по-широката аудитория.
 
Заедно с това посетителите ще имат възможност да видят и единствения документален филм за Йордан Радичков "Черказки хроники" на режисьора Димитър Петков. Прожекцията ще е с вход свободен на 13 януари от 14 часа в клуб Fargо.
 
Откриването на изложбата ще бъде придружено с представяне на книгата "Сибирски тетрадки" на Йордан Радичков. Тя съдържа записките на автора от пътуването му до Сибир и е единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид.
 
"Сибирски тетрадки" е нередактиран текст, който в синтезиран вариант чертае книгата "Неосветените дворове" и представя живите и неподправени впечатления на Радичков от живота из сибирските земи. Проф. Инна Пелева ще говори за книгата с гостите на откриването на 13 януари, а разговорът с нея за "Неосветените дворове" ще бъде на 19 януари от 14 ч., съобщиха организаторите.
 
"Неосветените дворове" е първият пътепис на Йордан Радичков. Той е за пътуванията му из сибирските земи през 1964 година, когато писателят прекарва повече от четири месеца в изследване на различни кътчета – от най-развитите индустриално региони до безлюдни места, за да се стигне до срещата му със сибирски шаман. Тази среща оставя трайна следа в творчеството на Радичков и авторът сам често пъти се връща към думите на шамана: "Бог е един, каза шаманът, кръстосал ръце на гърдите си. Бог е един, религиите са различни; може и да го има, може и да го няма – не трябва да говорим. Трябва така да живеем, все едно че има бог. И ако не вярваме в него, да бъдем честни – е, това е вече самият бог. Вярата е като кладенеца, различни хора пият от нея, а водата в кладенеца винаги си остава една и съща." /от "Неосветените дворове"/.
 
 

https://www.dnevnik.bg/kultura/2019/01/11/3369127_izlojba_film_i_nova_kniga_otbeliazvat_90_godini_ot/?ref=home_layer2