АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Транспортната комисия на ЕП одобри само един от трите доклада за международните пътни превози

10 януари 2019

 

 
В ущърб на България евродепутати решиха камионите да се връщат в страната си на 3 седмици
Комисията по транспорт на Европейския парламент подкрепи днес предложението камионите, извършващи товарни превози в ЕС, да се връщат веднъж на три седмици в държавата, където е регистрирана фирмата собственик, предаде БТА. Това не е окончателно решение и въпросът предстои да бъде обсъден в пленарната зала на Европейския парламент.
 
Транспортната комисия одобри само един от трите доклада (повече за тях четете тук), които разглеждаше днес и които засягат също условията за извършването на международни пътни превози. Отхвърлени бяха двата доклада, свързани с почивките на водачите и техните възнаграждения. Предстои по-късно днес евродепутатите от комисията да решат как ще продължат работата по тези теми и засега не е известно какви текстове ще бъдат подложени на гласуване в пленарната зала - същите, променени или нови.
 
Днешното решение е само стъпка от очертаването на становището на Европейския парламент в преговорите с Европейската комисия и Съвета на ЕС. Преди началото на заседанието пред европарламента в Брюксел днес се събрахастотици шофьори от България, Румъния и Полша, които протестираха срещу опитите условията на техния труд да бъдат променени. Протестът бе подкрепен от български евродепутати от всички групи, а в залата на заседанието присъства министърът на транспорта Росен Желязков.
Пред протестиращите в Брюксел шофьори той заяви, че България ще настоява промените в условията за работа на международните превозвачи да не бъдат гласувани в пленарната зала на Европейския парламент.
 
С усилията на представителите ни в Европарламента два от докладите не бяха приети и бяха отхвърлени, посочи министърът. "Това означава, че ще изискаме от политическите групи пакетът да не влиза за разглеждане в Европейския парламент. Към момента, заради ситуацията, която се е създала и която може да се каже, че е една от малкото безпрецедентни ситуации на блокиране на законодателни предложения, разглеждани в цялост, няма решение на координаторите. Затова нека да изчакаме, за да бъдем сигурни кои да бъдат следващите стъпки", посочи той.
 
Министърът поясни, че единственото подкрепено от парламентарната комисия днес предложение за връщането на камионите на три седмици в държавата, където е установена фирмата собственик, е било отхвърлено по-рано от Съвета на ЕС, който е страна в преговорите. Изпарвени сме пред абсурд - Съветът отменя връщането на камиона, а комисията (по транспорт) предлага на Европарламента връщането на камиона, коментира Желязков.
 
Министърът съобщи, че представители на Европейската комисия, третата страна в преговорите, са го уверили, че няма да подкрепят връщането на камионите на три седмици в държавата, където са регистрирани. Независимо, че не сме напълнили площада, вашият глас се чува в залата, обърна се Желязков към превозвачите.
Снимката е взета от профила във "Фейсбук" на българския евродепутат Емил Радев
ttps://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/2019/01/10/3372951_v_ushturb_na_bulgariia_evrodeputati_reshiha_kamionite/?ref=home_mainStory