ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

2018. Григор Димитров и Европа в Laver Cup

10 януари 2019

 

През 2018 г. „Лейвър къп” се проведе в Чикаго. След US Оpen и преди Мастърсите в Китай.
Турнирът е уникално издание - и като формат, и като регламент. Всеки тенисист има право максимум на два сингъла. И на едно каре.
Противопоставят се в три дни Европа и Останалия свят(САЩ, Аржентина, Австралия, Южна Африка). Включват се по няколко т о п  з в е з д и на професионалния тенис.
Купа "Лейвър" се провежда във формат от 12 мача - девет сингъла и три карета. В първия ден всяка победа носи по една точка, във втория ден - по две точки, а в последния - по три.
 
„Лейвър къп” впечатлява с атмосферата. В залата и в тима на звездите. Топ тенисистите общуват помежду си… и се забавляват. Правят изключително шоу за зрителите. Престижно е тенисист да е в екипа и участник в Laver Cup.
 
За първи път в турнира бе поканен да участва за Европа и Григор Димитров.  В този момент, като рейтинг, той бе и №7 в света. Българинът получи задача да открие турнира в среща срещу американеца Тиафо.
 
Европа е и последният носител на Laver Cup(2017). Мачът на българина през първия ден на турнира в Чикаго(2018) придобиваше наистина емблематично, но не и решаващо значение за крайния резултат.
 
Франсис Тиафо е новата звезда на американския тенис. През 2018 г. направи силен сезон. Победен бе от Григор Димитров в Монреал трудно с 7-6(1), 3-6, 7-6(4).
В Чикаго Григор Димитров пак надигра Франсис Тиафо, този път  с убедителното 6:1, 6:4. И даде летящ старт на тима на Европа в порива към нов приз.
 
В трите дни в „Лейвър къп” се изиграха по четири мачавъв формат два от три сета. При равенство след първите два сета, победителят се определяше с шампионски тай-брейк до десет точки.
 
Освен Димитров, в отбора на Европа бяха заявени още трима играчи от топ 10 - №2 Роджър Федерер, №3 Новак Джокович и №5 Александър Зверев. Другите трима в състава бяха Давид Гофен, Кайл Едмънд и Жереми Шарди.

В отбора на света
влизаха американците Джон Иснър, Джак Сок и Франсис Тиафо, австралиецът Ник Кириос, аржентинецът Диего Шварцман, южноафриканецът Кевин Андерсън и чилиецът Николас Джари…

Кайл Едмънд победи в Чикаго Шварцман. Тандемът Джокович-Федерер в края на първия ден показа защо двамата триумфатори избягват да играят карета… Отборът на Европа имаше аванс от 3:1 точки след първия ден.
 
Вторият ден започна с много оспорван и драматичен мач между световния №5 Александър Зверев и Джон Иснър. Германецът спаси мачбол и направи обрат срещу американеца след 3:6, 7:6 (6), 10:7.
 
Във втория мач за деня поединично рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер постигна експресна победа срещу Кириос с 6:3, 6:2. С успеха на 37-годишния швейцарец Eвропа поведе със 7:1 точки.
 
Григор Димитров и Давид Гофен в края на втория ден обаче загубиха от Джак Сок и Ник Кириос 3:6, 4:6 във втория мач на двойки. И върнаха интригата за крайния резултат. Възстановиха надеждите на отбора на света за обрат.
 
На турнира в Прага( 2017) се изиграха всички срещи по регламента, в Чикаго – не. Джон Иснър през третия ден пропусна 2 мач-бола в тай-брейк във втори сет срещу Федерер. Загуби и дългия тай-брейк в третия сет.
 
Кевин Андерсън не съумя да се пребори с Александър Зверев. И триумфът на Европа стана факт без да се играе последният мач -  Джокович – Кириос. А жалко, заради емоциите и градуса на напрежението.
 
Отборът на Европа се ръководеше в Чикаго от Бьорн Борг, този на света – от Джон Макенроу. Двамата са две много големи звезди на световния тенис от близкото минало.
 
Най-вече американците Джак Сок, Джон Иснър и австралиецът Ник Кириос „помпаха” настроението в екипа на Америка. За неописуема радост на хиляди по трибуните. Двата тима предложиха запомнящо се тенис-show.
 
Няма да сгрешим, ако кажем, че в Чикаго Гофен … направо провали Димитров в карето. Остави в страничния наблюдател и някои съмнения дали този тандем има бъдеще…в турнири на ATP. Примерно.
 
Гофен и Димитров обаче са приятели. А това, може би, е най-важното. Турнирите идват и си отиват. Приятелите остават. В историята остана, че Григор Димитров бе в селекцията на Европа във втория „Laver Сup.
 
Димитър  Карарусинов
 
Дирекция „Български общности и информационна дейност”