АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

България ще опита да преубеди държави да я подкрепят за автомобилните превози

08 януари 2019

 

 
Да се сезира европейският омбудсман или съдът на ЕС, ако Европейският парламент приеме неблагоприятните за превозвачите в България и други източноевропейски страни промени в европейското законодателство. Такива идеи прозвучаха на днешната среща, организирана от браншовите организации на превозвачите и представители на изпълнителната и законодателната власт и евродепутати.
 
Повод за нея е готвеният протест на превозвачи в Брюксел на 10 януари. Тогава транспортната комисия на Европейския парламент ще решава дали да приеме Пакета за мобилност, който поставят в неблагоприятна ситуация превозвачите от източните страни - членки спрямо западните. Между спорните нововъведения е задължителното връщане на шофьорите в страната си за месечната им почивка. Каквото и да реши транспортната комисия обаче, решаващата дума принадлежи на целия парламент, който през юли 2018 г. така и не успя да постигне съгласиепо всички промени и върна темата в комисията.
 
По думите на председателя на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища (АЕБТРИ) Георги Петърнейчев в протеста в Брюксел освен представители на България ще участват също браншови сдружения от Литва, Латвия, Румъния, Унгария, Полша.
 
По дипломатически канали в двустранен план България ще търси подкрепа от други пет държави - Чехия, Словакия, Естония, Португалия и на Испания, които "ни симпатизираха, но изразиха (миналия юли - бел. ред) различна от нашата позиция", съобщи, цитиран от "Фокус", министърът на транспорта Росен Желязков след срещата. "Всички прийоми и похвати - и добри, и лоши, на европейска бюрокрация трябва да бъдат използвани, защото защитаваме интересите на България и на бранша", добави той.
 
Лицемерно е да се твърди, че с тези правила се защитават социалните права на шофьорите, а в същото време се нарушава тяхното основно европейско право за свободно придвижване, като се задължават на всеки четири седмици да се прибират у дома, каза Желязков, цитиран от пресслужбата си. Той обяви, че ще присъства на протеста на превозвачите в Брюксел.
 
Българските евродепутати също изказаха подкрепа. По думите на Андрей Новаков (ЕНП) е изключително лицемерие институциите, които се грижат за основните права на ЕС – свободно движение на хора, стоки и капитали, да внасят предложение, което да ограничава свободния пазар и свободното движение на стоки.
 
Ангел Джамбазки (групата на Европейските консерватори и реформисти) съобщи, че властите в Брюксел са издали разрешение на площад "Люксембург" в белгийската столица са се съберат 600 души и "достатъчно камиони".
 

Снимката е от протест на превозвачите през май 2018 г., когато София посрещаше европейските лидери за срещата им по време на българското европредседателство.

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/01/04/3370411_bulgariia_shte_opita_da_preubedi_durjavi_da_ia/