ПОСТИЖЕНИЯ

Десислава Стефанова – отдадена на българския фолклор, диригент на хор

08 януари 2019

 

Празник в църквата „Св.Люк” в Лондон. Българското училище „Иван Станчов” чества юбилей. Програмата е разнообразна. Изпълнителите се сменят на сцената.
Изведнъж зазвучава български фолклор. Програма представя Българският лондонски хор.
В чест на ръководеното от г-жа Снежина Мечева най-представително образователно звено на българската общност в Лондон звучи българска народна музика.
Магически гласове изпълват духовната обител. Хорът се дирижира от Десислава Стефанова.
Лъчезарна, съсредоточена, отдадена, Десислава покорява души и вдъхновява.
Народната музика пренася в миг мигранта в Родината. Извлича силни емоции. И насочва вълнението му към родния край.
Затова и фестивалите на българския фолклор в чужбина се превръщат в големи празници на българската духовност.
Няма житейски проблем, който да те направи… безсилен, та да си отказваш нова среща с българския фолклор. Красотата му завладява българи и чужденци.
Формации за български фолклор в чужбина включват в тях както българи, така и чужденци. Лондонският български хор не е изключение от правилото.
Българският фолклор по света е престижна визитка на българската култура и изкуство. 
Гласовете на хористите са звучали и в Уестминстерското абатство, и в Ройъл фестивал хол, и в Ройъл Алберт хол…ни се припомня в медии.
Десислава Стефанова е и диригент, и изпълнител, и преподавател.
В Лондон българката  се озовава след музикално училище в родния и град, през езикова гимназия и участие в юношески формации.
Изпълнител е на народна музика в юношеския ансамбъл „Загорче” сетне и в студентския ансамбъл „Зорница”. В кариерата стига и до концертмайстор в Националния ансамбъл „ Филип Кутев”.
Вече в Лондон, тя е навсякъде с хора, където има голямо събитие, посветено на българската културна идентичност и българската духовност.
2 пъти през годините хорът получава признание и награди от Би Би Си. Хористите са регистрирали участие в телевизионни и радиопредавания.
Популярността на хора и славата за класата на диригента му Десислава Стефанова отдавна са излязли извън границите на Обединеното кралство.
За хористите България също не е тера инкогнита и реалност, до която не са се докосвали. Накъдето не са пътували. 4 пъти са посетили с концерти България.
Освен изпълнител, Десислава е  и преподавател по българско народно пеене в училища, колежи и университети.
Отдадена на родния фолклор и на изкуството, тя се свързва и с хорове във  Великобритания, Франция, Холандия, Италия, Швейцария, Германия, Норвегия, САЩ и Канада за да развие сътрудничество.
Българската общност в Обединеното кралство се гордее с това, че Десислава Стефанова е и учител по народно пеене в Българското училище „Иван Станчов” към посолството на Република България в Лондон.
Удостояването и с приза „Българка на годината” на ДАБЧ през 2018 г. е признание за дейността и, за нейния размах и за постиженията.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
NB! Изпращайте вашите предложения в ДАБЧ за номиниране на достойни българки в чужбина за приза „Българка на годината” 2019.