АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират сред българите

12 декември 2018

 

48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС, сочи изследване срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.  
Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество, показва проучване на изследователски център "Тренд", направено от 1 до 9 октомври сред 1006 души. Това съобщиха от агенцията.
Само 16 на сто от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. Най-голям дял остават тези, които имат положително отношение - 46 на сто. 48 на сто са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26 процента, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила. Според 38 процента положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18 на сто са на обратното мнение.
При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55 на сто) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21 процента, които биха гласували за излизане на България от Съюза…
Посоката на развитие на ЕС среща по-нюансирани позиции сред българите. 38 на сто са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31 процента смятат, че се развива в грешна.
Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69 процента от всички пълнолетни български граждани, като според 39 на сто ЕС има нужда от радикални промени, според 30 процента - от малки промени, а според 8 на сто - ЕС няма нужда от промени…
Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58 на сто от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.
Едва 10 на сто от пълнолетните българи пък подкрепят идеята за развитието на Европа на две скорости, докато 60 на сто са на противоположното мнение.
Проучването е направено по поръчка на вестник "24 часа".
 
https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/pozitivnite_naglasi_spryamo_es_prodalzhavat_da_dominirat_sred_balgarite-376953.html

 
Заб.Незначителни съкращения