КАЛЕЙДОСКОП

Брекзит. UK по-бедна след Брекзит?

10 декември 2018

 

При която и да е форма на Брекзит Великобритания ще бъде по-бедна в икономическо отношение, отколкото ако остане в съюза, показа анализ на британското правителство, цитиран от Би Би Си.
 
Според официалните данни британският брутен вътрешен продукт може да намалее с до 3.9% след 15 години, ако се осъществи планът за Брекзитна премиера Тереза Мей. При излизане от ЕС без сделка икономиката ще се свие с до 9.3%.
 
В изчисленията не се посочват конкретни суми за потенциалния ефект, но според независими експерти 3.9% от БВП би се равнявало на около 100 милиарда паунда годишно. Документът от 82 страници представя четири възможни сценария – предпочитаният от правителството изход с безпрепятствена търговия; стандартно споразумение за свободна търговия, което означава известни пречки на границата; норвежки тип споразумение, което ще означава свобода на движението и излизане без сделка.
 
По думите на финансовия министър Филип Хамънд планираната сделка за Брекзит съчетава повечето икономически ползи от оставането в ЕС с политическите ползи от напускането на съюза. Попитан дали Великобритания ще бъде по-бедна при сделката на Мей, той отговори: "Икономиката ще бъде леко по-малка в предпочитаната от премиера версия на бъдещото партньорство."
 
Според сделката на Мей Великобритания ще може да договаря търговски споразумения по време на преходния период след деня на Брекзит, 29 март 2019 г., но няма да може да ги прилага до края на въпросния 21-месечен преход, който е възможно да бъде удължен.
 
Британските депутати ще гласуват дали да подкрепят сделката на 11 декември.
https://www.dnevnik.bg/evropa/2018/11/28/3353277_brekzit_shte_napravi_velikobritaniia_po-bedna/