АГЕНЦИЯТА ИНФОРМИРА

Прогнозират 9 % ръст на чуждите инвестиции у нас догодина

06 декември 2018

 

 
Очакваният ръст на чуждестранните инвестиции у нас през следващата година ще е над 9 % спрямо 2018г. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов преди информационния бизнес форум „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау”, проведен в Пловдив.
„Съвсем скоро БНБ представи данни за преките чужд. Инвестиции. От тях е видно, че и за т.г. има ръст спрямо 2017-а. Може би някои от компаниите, които са инвестирали в България в периода 2006-2007-2008 г. в момента изплащат своите дивиденти към компаниите майки или връщат заеми, но нямаме напуснали инвеститори. А и последните данни на БНБ, които отчитат нетния поток показват растеж”, каза Борисов. Той припомни, че Българската банка за развитие (ББР) е един от основните партньори по плана „Юнкер” за финансиране на проекти на малки и средни компании.
„В момента тече подписването на договори с търговските банки партньори, които оперират на българския пазар. Веднага след това ще има усвояване. Имаме информация от търговските банки, които са партньори на ББР, че има интерес. Има проекти, които са одобрени, някои от тях дори бяха сертифицирани по закона за насърчаване на инвестициите и България е една от страните, която доста добре се справя с плана „Юнкер”, каза още зам.-министърът.
Пред участниците в икономическия форум той подчерта, че по ОП „Иновации и конкурентоспособност” има схема за подкрепа на растеж на малките и средните предприятия, чрез прилагане на ваучерни схеми. Компаниите ще имат възможност, с подкрепата на държавата и с тези ваучери да се листнат на българската фондова борса.
По този начин се цели стимулиране и на борсата, и инвестициите, а и да се даде достъп на малките и средните предприятия до един друг тип финансиране през българска фондова борса. „Ресурсът, който предвиждаме с тази схема, е 1, 6 млн. лева, като стойността на представения ваучер, с който ще подпомагаме компаниите да се листнат на борсата и да станат публични е 50 000 лева. Отделяме специално внимание на малкия стартиращ бизнес”, уточни Борисов.
ttps://www.monitor.bg/bg/a/view/prognozirat-9-ryst-na-chujdite-investicii-u-nas-dogodina-150848